071 - 572 05 20
0 / 0,00

Alles Over Naakt Zijn en Andere Sauna Etiquette

Even onbezorgd en meditatief genieten, genieten van de fijne lome warmte en uiteraard de heerlijke stilte; een paar uurtjes naar de sauna is altijd een genot. Maar, hoewel u in de sauna maar heel weinig hoeft, is er wel een bepaalde etiquette waar iedereen zich aan dient te houden. Het is namelijk deze sauna etiquette die maakt dat iedereen optimaal kan genieten van alles wat de sauna te bieden heeft.

Maar wat is nou precies die sauna etiquette? Waar dient u nu op te letten bij uw volgende saunabezoek? Daar gaan we in dit artikel graag dieper op in.

De ‘Dresscode’ Is Naakt

In de sauna’s in Nederland, maar ook in Duitsland en Scandinavië, is het verplicht om de sauna naakt te bezoeken.

Hoewel dit dus niet in alle landen zo is, zitten er absoluut goede redenen achter het naakt zijn:

  • Het is praktischer en effectiever
    De bedoeling van de sauna is om goed te zweten. Badkleding is daarbij onhandig omdat dit helemaal doorweekt raakt met zweet én het de verdamping van het zweet voorkomt.
  • Het is hygiënischer
    Bij het douchen na de sauna spoelt het zweet makkelijk van de naakte huid af. Dit is een stuk minder het geval met badkleding. Het zweet blijft in de badkleding tegen de huid aan zitten en dit geeft bacteriën een ideale omgeving om te groeien.

Maar hoewel iedereen naakt is, is het uiteraard niet de bedoeling om iedereen uitgebreid te bekijken of om er zelf een showtje van te maken.

Goed te weten: omdat het zo normaal is om naakt te zijn in de sauna voelen de meeste mensen zich hier helemaal comfortabel bij. Sterker nog, wij horen vaak dat gasten zich naakt in de sauna zich meer op hun gemak voelen dan in badkleding op het strand. Dat is omdat iedereen hier is om puur te genieten en niet om anderen fysiek te beoordelen.

In de rustruimtes, op de terrassen en in de horecagedeelten is het trouwens verplicht om een badjas te dragen. Dit is niet alleen omdat het netter is (en tijdens het eten een stuk praktischer), maar ook omdat de handdoek in de sauna al gebruikt is. De badjas is dan ook een stuk hygiënischer.

Handdoeken Zijn Er Ook Om Op Te Zitten

Het is niet de bedoeling dat er zweet achterblijft op het droge hout in de sauna cabine. De hitte is namelijk niet voldoende om alle bacteriën te doden. Zweet op het hout is dus niet erg hygiënisch voor uw mede saunabezoekers.

Neem dus altijd een grote handdoek mee waar u volledig op kunt liggen. Als u liever zit, zorg er dan voor dat de handdoek zo neergelegd wordt dat ook uw voeten hierop geplaatst zijn.

Als u niet zo’n grote handdoek in huis heeft, is deze vanzelfsprekend ook bij ons te huren!

In de stoomcabine is het echter een heel ander verhaal en dient u juist niet op een handdoek te zitten. Door de luchtvochtigheid van 98% zou de handdoek namelijk binnen ettelijke seconden geheel doorweekt zijn.

Om de hygiëne daar te waarborgen wordt de cabine regelmatig besproeid met water vanuit de wand. Ook is het belangrijk dat u met de waterslang uw zit plek goed afspoelt en deze met de aanwezige wisser ‘droog’ veegt.

Tot slot, het dragen van schone badslippers en douchen voor en na elke ronde is eveneens onderdeel van een goede hygiëne in de thermen!

Geniet Van De Stilte

We zijn tegenwoordig zo ontzettend verknocht aan onze telefoons dat het bijna onnatuurlijk voelt als we deze niet bij ons hebben. Maar nagenoeg iedereen zal het ook met ons eens zijn dat een korte pauze van onze gadgets echt bijzonder fijn is.

Het zal daarnaast niet verrassend zijn dat wij, los van de onrust die het geeft, telefoons in de sauna ook niet prettig vinden vanwege de privacy van onze andere gasten.

Laat de telefoon dus vooral achter in de kleedkamer van de sauna!

Tevens kunnen wij, en alle gasten in de sauna, het enorm waarderen als er een algehele kalme sfeer heerst. De sauna’s en stoombaden zijn dan ook niet de plek om de laatste roddels of problemen op het werk te bespreken. Geniet tijdens het zweten simpelweg van een meditatieve stilte en bewaar de gesprekken voor later tijdens een hapje of drankje.

Of zoals men in Duitsland zegt: “Nur Ruhe bringt Erholung.”

 

Wij verwelkomen u graag bij uw volgende saunabezoek en hopen dat u tijdens uw bezoek merkt hoe het waarborgen van deze etiquette positief bijdraagt aan de algehele wellness ervaring.

Mochten er toch nog vragen zijn over de sauna, horen wij deze natuurlijk ook graag.