071 - 572 05 20
0 / 0,00
Saunathermen5mei - Sauna Leiden

Alles Over Het Stoombad

Sauna Thermen 5 Mei is natuurlijk veel meer dan alleen de sauna. Wij bieden namelijk heel veel verschillende faciliteiten aan!

Onze ‘thermen’ bestaat uit diverse soorten sauna’s, een aantal zwembaden, vele beauty arrangementen, heerlijke horeca en natuurlijk de (Turkse) stoombaden.

Omdat de stoombaden een prominente plek innemen in de sauna routine van veel van onze gasten willen we hier in dit artikel graag even bij stil staan.

Wat is een stoombad precies?

Een stoombad, of stoomcabine, is een warme ruimte met een temperatuur tussen 40°C en 50°C en een bijzonder hoge luchtvochtigheid van ongeveer 98%. Vaak wordt eveneens etherische olie verstoven zodat u naast de warme prikkel van de stoom ook van een heerlijke geur kan genieten.

De moderne stoombaden stammen af van de Romeinse baden. Deze baden werden vaak voorzien van warm water door natuurlijke ondergrondse bronnen. Een andere oorsprong is de Arabische ‘hamam’. De hamam is een badhuis waarin het stoombad een prominente plek inneemt. Naar de hamam gaan is dan ook een typisch Arabische traditie die het lichaam en geest reinigt.

Met andere woorden: stoombaden zijn al jaren een favoriete manier om het lichaam te reinigen.

Wat is het verschil tussen een stoombad en een sauna?

Een sauna is een ruimte met (meestal) een luchtvochtigheid tussen de 10% en 20% waar een hoge temperatuur wordt gecreëerd door hete stenen of een saunakachel. Een stoombad is een ruimte met een luchtvochtigheid van zo’n 98% waarin water wordt opgewarmd om stoom te creëren.

Een stoombad is dan ook erg ‘nat’. Zo is het niet handig om een handdoek mee te nemen in het stoombad, deze zal namelijk binnen een minuut compleet doorweekt zijn.

Hoewel de temperatuur in de sauna vaak tussen de 70°C tot 100°C ligt en de temperatuur in het stoombad vaak niet hoger is dan 50°C, zal het stoombad toch vaak heter aanvoelen dan de sauna. Dit komt door de hete stoom die op het lichaam slaat en het feit dat zweet door de vochtigheid niet kan verdampen. Iets wat in de sauna natuurlijk wel kan.

Wat zijn de voordelen van het stoombad?

Veel van de voordelen van het stoombad zijn gelijk aan de voordelen van de sauna. Dat komt omdat dit allebei warmte therapieën zijn die de doorbloeding en het zweten bevorderen.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van het stoombad:

 • Het helpt u zweten en ontgiften
  Dit spreekt wellicht vanzelf, maar lekker zweten is absoluut één van de grootste voordelen van een stoombad. Met het zweten wat u doet worden de vele gifstoffen die zich opbouwen in het lichaam en op de huid heel effectief afgedreven.
 • Het helpt de huid reinigen en verjongen
  Niet alleen worden de poriën geopend en gifstoffen afgedreven, de huid wordt ook nog eens voldoende gehydrateerd wat de elasticiteit verbeterd. U zult dan ook merken dat uw huid er na een stoombad een stuk stralender en gezonder uit ziet.
 • Het reinigt en verlicht de luchtwegen
  Het stoombad is ideaal voor mensen met ademhalingsproblemen. De vochtige lucht is namelijk ideaal om de sinussen en luchtwegen te openen. Daarnaast helpt het inademen van de stoom ook effectief tegen allerlei problemen die kunnen worden verholpen met vochtige lucht. Denk hierbij aan bronchitis, astma of hoesten.
 • Het ondersteund bij gewichtsverlies
  Uiteraard wordt er in de stoomcabine enkel vocht verloren wat met voldoende drinken snel weer wordt aangevuld. Maar er worden ook wel degelijk calorieën verbrandt in het stoombad. Dit kan omdat de hartslag flink verhoogd wordt.
 • Het werkt ontspannend
  De warmte, de stoom en de algehele rust brengen een hoop ontspanning voor zowel lichaam als geest. Een stoombad werkt dan ook bijzonder verfrissend en zorgt voor nieuwe energie.

 

Wat ons betreft zijn stoombaden een essentieel onderdeel van elk saunabezoek. Omdat de stoom milder aanvoelt, adviseren wij om eerst de stoomcabine te bezoeken alvorens u de daadwerkelijke sauna in gaat.

Kies dan voor onze grote stoomcabine waar u kunt genieten onder de ‘sterrenhemel’, het kleinere en hetere Turks stoombad of bezoek ons Caldarium (latijns voor warmtekamer) waar zich ook verwarmde banken, wanden en een heerlijk verwarmd bad bevinden.

Wat u ook doet, wij hopen in ieder geval dat u optimaal geniet van uw bezoek aan de sauna en stoomcabine. Mochten er nog vragen zijn, dan staan wij u natuurlijk graag te woord!