071 - 572 05 20
0 / 0,00

Naar de Sauna gaan als u Astma heeft, kan dat?

De tropische temperaturen van de sauna geven veel mensen de mogelijkheid om tot rust en ontspanning te komen. Een saunabezoek heeft veel positieve uitwerkingen op het lichaam. In een eerder blog van de maand hebben we uitgelicht welke positieve effecten de sauna kan hebben op diabetici. Wist u dat de sauna ook positieve effecten op een astmapatiënt kan hebben? Sterker nog, het is heel goed om met regelmaat een bezoek te brengen aan de sauna als u last heeft van astma of chronische bronchitis. De warmte zorgt dat vastzittend slijm loslaat, waardoor luchtwegen vrijer worden en ademhalen makkelijker kan worden.

Naar de sauna gaan als u astma heeft, kan dat?

Wat is astma?

Bij astma is er sprake van chronische kleine ontstekingen in de longen, die tot veel klachten kunnen leiden. Iemand met astma is gevoelig voor prikkels uit de dagelijkse omgeving, zoals rook of huisdieren. Zo’n prikkel kan een hoestaanval uitlokken of benauwdheid veroorzaken. Bij een astma-aanval zwellen de slijmvliezen in de neus, keel of longen op en produceren ze meer slijm dan normaal. De spieren rond de luchtwegen verkrampen zich wat het ademhalen bemoeilijkt en waardoor de luchtwegen vol raken met lucht die niet wordt ververst. Hoe kan een saunabezoek dit beïnvloeden?

De invloed van de sauna

Tijdens een saunabezoek:

  1. Ontspannen uw spieren
  2. Komt er cortisol vrij in het bloed
  3. Vergroot de capaciteit van de longen

Door de hitte in de sauna ontspannen spieren. Ook de kleine spieren rondom de bronchiën. Dat werkt natuurlijk in het voordeel van een astmapatiënt. De ademhaling wordt rustiger en ook dieper. De kans op het krijgen van een astma-aanval verkleint en problemen met ademhalen worden minder.

In de sauna komt er in het bloed meer cortisol vrij. Dat is een stof die door de bijnierschors wordt afgescheiden en die ervoor zorgt dat bepaalde lichamelijke reacties, waaronder astma-aanvallen, verminderen.

Ook de longcapaciteit neemt toe door regelmatig saunabezoek. Een astmapatiënt die vaak kampt met een opgeblazen long of die vatbaar is voor infecties van luchtwegen heeft baat bij een regelmatig bezoek aan de sauna, omdat de weerstand ook verbetert.

Veilig naar de sauna

Kortom: het is voor een astmapatiënt niet alleen goed mogelijk om een bezoek te brengen aan de sauna, het is zelfs goed tegen de astma. De voordelen van een saunabezoek gelden overigens niet alleen voor astmapatiënten, maar ook voor mensen die last hebben van chronische bronchitis. De een heeft baat bij droge, warme lucht, de ander voelt zich beter in een stoomcabine.

Maar: tijdens het saunabezoek vinden veranderingen in het lichaam plaats, met name hormoonspiegels zullen tijdelijk veranderen. Dit zou invloed kunnen hebben op uw medicatie. Het is daarom wel belangrijk om voorafgaand aan een saunabezoek contact op te nemen met uw arts of huisarts.

Bent u toe aan een paar uur rust en ontspanning en wilt u uw astma of chronische bronchitis positief beïnvloeden? Wij heten u graag welkom bij Sauna Thermen 5 mei. Zien we u binnenkort?