071 - 572 05 20
0 / 0,00

Bruin worden in de Sauna: waarom wel of waarom niet?

Wanneer de maanden kouder en natter worden, hebben veel mensen behoefte aan ‘een zonnebankje pakken’. Enerzijds omdat de warmte onder de zonnebank heerlijk is ten opzichte van de koude buitenlucht. Anderzijds omdat veel mensen zich beter en ook knapper voelen wanneer ze een bruine tint hebben. De zonnebank biedt uitkomst, maar is het wel verstandig om tijdens een sauna dag ook onder de zonnebank te gaan?

bruin-worden

Opwarmen, afkoelen, bruinen

In de meeste sauna’s zijn zonnebanken te vinden omdat de zonnebank uitstekend past bij het goed voor jezelf zorgen en bij de ultieme ontspanning die mensen ervaren na een saunabezoek. In deze blog vraagt Sauna Thermen 5 mei zich af: Is een zonnebank pakken wel verstandig tijdens een saunabezoek? Bruin worden onder een zonnebank, zonnekanon of solarium gebeurt immers onder invloed van UltraViolet (UV) licht. Vanwege deze ultraviolette straling is het wijsheid om op een paar dingen te letten wanneer je een sauna bezoek combineert met zonnebanken. Ook zetten we de voor- en de nadelen op een rij.

De voordelen van zonnebanken tijdens een sauna bezoek

1. Een gezonde, bruine tint van de huid

Ten eerste zorgt de zonnebank ervoor dat uw huid een gezonde tint krijgt. Het UV-licht activeert melanine: een pigment in de huid dat ervoor zorgt dat UV-licht wordt opgevangen. Melanine verkleurt waardoor uw huid een bruine tint krijgt. UVA heb je nodig om het aanwezige pigment te kleuren en UVB is om het pigment op te bouwen. Ten tweede zorgt de warmte van de zonnebank ervoor dat spieren zich ontspannen en de bloedsomloop verbetert: afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Dit is een leuke bijkomstigheid aangezien de sauna ook als doel heeft afvalstoffen af te voeren.

2. Aanmaak van vitamine D

Iedereen heeft de aanmaak van vitamine D nodig voor sterke botten en tanden. Bovendien bieden de afbraakproducten van Vitamine D weer een betere bescherming tegen borstkanker en tegen kanker in de dikke darm. Ieder lichaam maakt zelf vitamine D aan, maar wel alléén onder invloed van UV-straling van de zon of de zonnebank.

 

4. Voorkoming van een winterdepressie

Een herfst- of winterdepressie overkomt veel mensen en wordt veroorzaakt door het feit dat er minder uren zonlicht is en de zon ook zwakker is. Met de komst van de lente gaat deze depressie gelukkig weer over. In de tussentijd helpt de zonnekracht van een zonnebank om klachten als prikkelbaarheid, lusteloosheid, gewichtstoename en vermoeidheid te beperken.

5. Verbetering van de weerstand

Het UV-licht van de zonnebank stimuleert de aanmaak van immuun cellen die het lichaam wapenen tegen virussen en bacteriën. Juist daarom is het een goed idee om in herfst en winter te zonnebanken.

Waar moet u op letten als u gebruikmaakt van de zonnebank?

1. Lig niet te vaak, niet te lang en niet te kort onder de zonnebank

Wanneer u gebruikmaakt van de zonnebank is het essentieel dat u dit niet te vaak, niet te lang en niet te kort doet. Iedere huid is anders maar doorgaans is 1 of 2 keer per week goed voor een gezonde, bruine tint. Uw huid start pas na 8 minuten zonnebanken met de aanmaak van pigment. Sauna Thermen 5 mei raadt u daarom aan om eerder langer onder een lichte zonnebank te gaan dan korter onder een zwaardere zonnebank.

 

2. Ga niet direct douchen of een sauna ronde in

Het pigmentatie proces van de huid stopt wanneer u gaat douchen of een volgende sauna ronde ingaat. Sauna Thermen 5 mei raadt daarom aan om zonnebanken als een sauna ronde te zien, daarna 45 minuten uw rust te nemen voor een volgende sauna ronde of om uw sauna dag af te sluiten met de zonnebank. Veel mensen vinden dit heerlijk.

U kunt sneller verbranden, wanneer u vlak na een opgieting gaat zonnebanken. Het is verstandig om voor een ‘lichtere’ zonnebank te kiezen of minder lang te zonnebanken, wanneer u zich heeft gescrubt met zout of wanneer u niet regelmatig zonnebankt.

 

3. Wees voorzichtig met zonnebanken wanneer u medische problemen heeft

Sauna Thermen 5 mei raadt zonnebanken af wanneer u een verbrande huid of abnormale pigmentvlekken heeft. Lijdt u aan huidkanker, of heeft u hieraan geleden, komt huidkanker of Melanomen in uw familie voor, dan is het wijsheid uw arts te raadplegen. Bij gebruik van medicijnen, is het wijsheid om te controleren of lichtgevoeligheid één van de bijwerkingen is.

 

4. Zonnebank apparatuur is slecht voor de ogen

De straling van de zonnebank is slecht voor de ogen. Sauna Thermen 5 mei vindt het daarom belangrijk ervoor te zorgen dat u de speciale zonnebank bril draagt, onze oogdopjes gebruikt of dat u steeds uw ogen dicht houdt onder de zonnebank. Daarom vragen wij altijd naar.

Zonnebanken bij Sauna Thermen 5 mei

Of u nu een kleurtje wilt kweken voor vakantie, of omdat u zichzelf te blank vindt in de winter: de zonnebank is goed te combineren met een saunabezoek. Ga bijvoorbeeld eerst even onder de zonnebank, neem dan rust en geniet daarna van een heerlijk ontspannen saunaronde. Bij Sauna Thermen 5 mei kunt u onder verschillende zonnebanken en zelfs een Spray Tan cabine, ideaal wanneer u snel een natuurlijk bruine teint wilt. Het resultaat is spectaculair! Heeft u vragen over zonnebanken of wilt u direct ‘een zonnebank pakken’? U kunt bij ons terecht. Bel 071 572 05 20 of mail info@saunathermen5mei.nl voor het reserveren van een zonnebank.