071 - 572 05 20
0 / 0,00

Sauna bezoeken als u kanker heeft: verstandig of niet?

De maand oktober is alweer gestart: de maand die in het teken staat van de bestrijding van borstkanker. En de maand die ook ‘stoptober’ wordt genoemd, met als doel om zo zoveel mogelijk rokers van hun verslaving af te krijgen. Alle inzet wordt gedaan om kanker te bestrijden, de akelige ziekte die zo ongekend veel leed veroorzaakt. Ook Sauna Thermen 5 mei wil haar steentje bijdragen en schrijft deze maand over saunabezoek tijdens de strijd tegen kanker en bezoek na genezing van kanker. Heeft u kanker maar ondergaat u hier momenteel geen behandelingen voor, dan kunt u in principe de sauna bezoeken. Wel raden wij u aan om uw eigen arts te raadplegen. Onderstaand geven wij antwoorden op enkele algemene veel gestelde vragen.

Saunabezoek tijdens chemo behandelingen

Ondergaat u momenteel chemotherapie dan maakt u een lichamelijk en emotioneel zware tijd door. Een tijd waarin het zo heerlijk zou zijn voor u om de stilte van de sauna op te zoeken, te genieten van de warmte in de sauna en heerlijk te ontspannen. Toch raden wij u aan om sauna bezoek zorgvuldig te overwegen en uw behandelend arts of huisarts om advies te vragen. De chemo kan u namelijk een lagere bloeddruk geven waardoor u bij warmte extra risico loopt op flauwvallen. Tijdens chemotherapie heeft u bovendien bij uitstek een lage weerstand en kunt u in de sauna een infectie oplopen, hoe hygiënisch schoon wij Sauna Thermen 5 mei ook houden. Beide willen wij graag voorkomen.

Baat bij zweten in de sauna

Bovenstaand hebben wij u, voor uw eigen gezondheid, gevraagd om tijdens een chemokuur voorzichtig te zijn met saunabezoek. Maar ook voor andere bezoekers, zou het verstandig kunnen zijn dat u tijdens de behandeling geen sauna bezoekt. Saunabezoek is zo enorm weldadig voor de lichamelijke conditie juist door het feit dat de sauna zweten stimuleert. Tijdens een chemokuur zult u in de sauna veel van de stoffen van de chemokuur (cytostatica) uitzweten. Voor uzelf is dit goed, maar voor andere saunabezoekers kan dit schadelijk zijn. Andere saunabezoekers kunnen gezondheidsklachten gaan ervaren of kunnen in een geringe mate bestendig worden tegen eventueel later te volgen chemokuren.

Saunabezoek tijdens of na bestraling

Ondergaat u bestraling, dan kunt u hier (brand)wonden van hebben. Voor u Sauna Thermen 5 mei bezoekt, is het verstandig erop te letten of u geen open wonden heeft, of een wond heeft die dicht maar nog wel kwetsbaar is. Is dit het geval dan raden wij u saunabezoek af. U bent immers extra vatbaar voor infecties.

Saunabezoek na verwijdering lymfeklier

Zijn er tijdens uw strijd tegen kanker lymfeklieren verwijderd, dan kan het onverstandig zijn om een sauna te bezoeken. De lymfe reguleert vochtafdrijving. Heeft u dus geen lymfe meer, dan loopt u door de hitte in de sauna een verhoogt risico op vochtophoping (oedeem) in bijvoorbeeld uw armen. Ook hier vraagt Sauna Thermen u om advies in te winnen bij uw huisarts of behandelend arts.

Saunabezoek na operatie

Saunagangers die een operatie hebben ondergaan in hun strijd tegen kanker, die kunnen het moeilijk vinden om na de operatie weer naar de sauna te gaan. Een vaak gehoorde klacht van voormalige kankerpatiënten is dat zij zich ongemakkelijk voelen in de sauna door zichtbare littekens of vanwege de amputatie van één of beide borsten. Hierop kunnen wij u geruststellen: juist in de sauna zijn veel mensen erg op zichzelf en hun innerlijke rust gericht. Sauna Thermen 5 mei is bovendien een erg rustige sauna, zonder rijen bij opgietingen.

Heeft u vragen over het bezoek van de sauna tijdens uw strijd tegen kanker?

Sauna Thermen 5 mei is erg begaan met uw gezondheid en met uw gemoedstoestand. Wij gunnen iedereen die strijdt tegen kanker of die behandelingen heeft ondergaan de ontspanning en het gevoel van welbehagen die de sauna kan brengen. Vraagt u zich af of u, in uw situatie, wel de sauna kan bezoeken, vraag uw arts dan om persoonlijk advies. Heeft u algemene vragen over dit onderwerp, bel ons dan op nummer 071-572 05 20 of leg ons uw vragen persoonlijk voor aan de balie van ons saunacomplex.