071 - 572 05 20
0 / 0,00

Hoe zijn sauna’s de afgelopen 40 jaar veranderd?

Sauna Thermen 5 mei is een begrip in Leiden en omstreken. Zéker omdat deze sauna al sinds 1980 gevestigd is in Leiden, aan de Telderskade. Hoeveel Leidenaren (maar ook sauna liefhebbers uit andere delen van Zuid-Holland) zullen dit sauna complex in de bijna 38 jaar tijd al bezocht hebben? De naam ‘Sauna Thermen 5 mei’ draagt het saunacomplex ‘pas’ sinds 1996. Gekozen omdat de sauna geworteld zit in de buurt rond de Leidse 5 meilaan. Als geen ander kan Sauna Thermen 5 mei schetsen hoe de sauna én de saunacultuur is veranderd in de afgelopen 40 jaar.

Van korte saunarondes naar een dagje ‘sauna beleving’

Vroeger stond het bezoeken van de sauna los van andere ‘feel good’ activiteiten, los van activiteiten die je een ontspannen en goed gevoel geven. Vandaag de dag staat de sauna niet langer op zichzelf maar combineert zich vaak met andere welness onderdelen. Tijdens een dagje sauna kiezen meer en meer saunagangers ook voor een ontspanningsmassage, gezichtsbehandeling of een weldadig bezoek aan de zonnebank. Ook binnen Sauna Thermen 5 mei zijn dit de vier pijlers: Sauna, Beauty, Massage en Zonnestudio. Ook een gezonde lunch of heerlijk diner hoort bij vele sauna centra tot de mogelijkheden. Ook Sauna Thermen 5 mei heeft een eigen restaurant met specialiteiten als gezonde maaltijd salades (aanrader is ‘De Moestuin’) en saté schotels.

Van korte en steeds dezelfde saunarondes, naar volop afwisseling

Decennia geleden bezocht men kleinere sauna’s waar zij steeds dezelfde saunarondes deden. Warmte en kou werden steeds afgewisseld puur en alleen om hun lichamelijke conditie en huid te verbeteren en om zich te ontspannen.

 

Vandaag de dag bestaan er grote sauna complexen zoals Sauna Thermen 5 mei. Het basisprincipe blijft ook daar hetzelfde: binnen saunarondes wissel je warmte met kou af. De invulling van de saunarondes kun je tegenwoordig compleet afstemmen op je persoonlijke voorkeuren. Zo heeft Sauna Thermen 5 mei wel zeven verschillende saunacabines. We hebben een licht- en kleuren cabine, stilte cabine, opgiet sauna, de blokhut op het dakterras, de Klafs cabine, de surround infrarood cabine en een infra-rood zoutcabine. Ook hebben we wel twaalf baden. Sauna Thermen 5 mei heeft een voetbad, drie koude baden, Caldarium, twee zwembaden, een hoekbad met massagestraal, twee whirlpools en twee Turkse baden. Vergeet daarnaast niet de extra ruimtes als de nevel-en ijsgrot en de infrarood zoutgrot die met ontwikkeling van medische kennis en kennis van de psyche zijn ontwikkeld om lichaam en geest tot rust en ontspanning te brengen en te laten herstellen van stress.

Van ‘kale’ opgieting naar opgietrituelen

Veertig jaar geleden was een opgieting gewoon een handeling. Door een opgietmiddel te gieten over kolen of stenen steeg de gevoelstemperatuur binnen de cabine drastisch, wat automatisch tot gevolg had dat saunagangers gingen zweten om de warmte van hun lichaam te reguleren.

 

Persoonlijke voorkeuren zijn de afgelopen decennia zéker ook van invloed geweest op de invulling van de opgieting. De opgieter of sauna meester zet een geheel ‘eigen opgieting’ neer door zijn/haar keuze voor muziek, geur, temperatuur en zelfs amusement (zoals tijdens Halloween).

Opgietingsrituelen die passen bij persoonlijke voorkeuren

Bij de receptie van Sauna Thermen 5 mei kunt u op een bordje zien welk type opgieting zal plaatsvinden in de opgietcabine in het souterrain (kelder) en door welke saunameester/opgieter deze wordt gedaan. Zo kunnen bezoekers van Sauna Thermen 5 mei een opgieting bezoeken die past bij hun persoonlijke voorkeuren. Is er geen opgieting die u in het bijzonder aanspreekt, dan kunt u bij Sauna Thermen 5 mei voor een eigen opgieting kiezen. U bezoekt dan de blokhut op het dakterras of de Klafs cabine. Door op de knop op de muur van de blokhut te drukken, wordt water op de stenen gegoten en kunt u 15 tot 20 minuten genieten van uw eigen opgieting, met bijvoorbeeld de temperatuur die u wenst.

Techniek binnen de saunacabine verandert

Warmte en juist ook de afwisseling van warmte en kou spelen dé hoofdrol binnen iedere sauna. Veertig jaar geleden werden veel sauna cabines nog verwarmd met houtvuren. Deze gaven echter vooral praktische bezwaren en waren minder veilig binnen de cabine vol met saunaliefhebbers. Veel sauna’s (waaronder ook Sauna Thermen 5 mei) hebben de houtkachels vervangen door elektrische kachels. Bij opgietingen op deze elektrische kachels komen tegenwoordig heerlijke geuren vrij omdat opgietmiddelen nu verrijkt zijn met zeer zorgvuldig gekozen aroma’s. Aroma’s die een bepaalde ontspanning en zelfs mindfullness stimuleert. En die in de basis ook gewoon als zeer prettig worden ervaren. Ook belangrijk.

De opbouw van Sauna Thermen 5 mei

Ook Sauna Thermen 5 mei is in de afgelopen decennia flink uitgebreid, zéker na de twee verbouwingen in 1986 en in 1996/1997. Anno 2019 bieden we een zeer complete sauna complex met ongekend veel faciliteiten voor Sauna, Massage, Beauty en Zonnestudio. Voor elk wat wils, dus. Heeft u vragen over hoe u uw saunarondes kunt aanpassen aan uw persoonlijke voorkeur, of zelfs aan uw fysieke en psychische gesteldheid. Dan kunt u één van onze medewerkers aan de receptie of eigenaresse Karin Slegtenhorst-Vis altijd om advies vragen.

 

Wit u ook komen genieten van alle faciliteiten die Sauna Thermen 5 mei te bieden heeft, plan dan een bezoek of bel 071–5720520 als u vragen heeft. Wij wensen u vele fijne sauna bezoeken toe.