071 - 572 05 20
0 / 0,00

Hygiëne in de sauna: het belang van een schone omgeving

De sauna is een plek waar u heerlijk tot rust kunt komen en waar u kunt ontspannen. Om de sauna een veilige en schone omgeving voor iedereen te maken én te houden, is de hygiëne in de sauna van groot belang. Een sauna doet er alles aan om de hygiëne te monitoren en op peil te houden. Toch kan de sauna dit niet alleen en hebben wij hier uw hulp bij nodig. Wat doet de sauna en wat kunt u doen aan een schone saunaomgeving?

Sauna 5 thermen - Hygiene in de sauna

Schimmels in de sauna

Voor wie weleens in de sauna is geweest, is het geen verrassing; schimmels hebben er vrij spel, vanwege de warmte en vochtigheid. De sauna neemt een aantal maatregelen om de ongewenste schimmels buiten de deur te houden, maar ook u kunt een en ander doen om schimmels te voorkomen.

 

Controleren van het water

Op het lichaam kunnen veel (afval)stoffen zitten; als deze in het water belanden van de sauna is dit niet hygiënisch. Dit is een van de redenen waarom van u wordt gevraagd zich te douchen voor u een bad betreedt. De sauna controleert elke dag twee keer of het water in de baden schoon en hygiënisch is.

 

Reinigen en ontsmetten van de vloeren

De sauna reinigt en ontsmet op regelmatige basis alle saunavloeren. Op deze wijze wordt de kans dat er schimmels op uw lichaam of voeten achterblijven geminimaliseerd.

 

Reinigen van alle ruimtes

Naast het schoonhouden van de vloeren is het belangrijk dat de sauna de individuele ruimtes zo schoon mogelijk houdt. Bij het inrichten van een sauna wordt hier al rekening mee gehouden door materialen te gebruiken die goed schoon te houden zijn.

 

Wat kunt u doen?

De sauna neemt maatregelen, maar u kunt ook iets doen om schimmels in de sauna te voorkomen. Uw persoonlijke hygiëne speelt hierin een belangrijke rol. Allereerst is het van belang dat u zich volledig afdroogt alvorens kleding aan te trekken. Tussen uw tenen, de liesstreek, onder de oksels en onder de borsten: dit zijn plekken die snel vergeten worden bij het afdrogen van het lichaam. Door het lichaam volledig te drogen, geeft u schimmels een kleinere kans zich op het lichaam te vestigen. Daarnaast is het van belang om badslippers te dragen in een sauna.

Gedrag in de sauna

Voorafgaand aan een saunaronde is het belangrijk een douche te nemen. Dat dit hygiënisch is voor u en andere saunabezoekers staat vast. U spoelt namelijk transpiratie en ureum van het lichaam. Ureum is een afvalproduct bij de eiwitstofwisseling van de lever. Naast de hygiënische redenen van het douchen voordat u in een sauna bad stapt, is dit prettig voor u, omdat u stapsgewijs afkoelt.

Badkleding

Wanneer u een bezoek brengt aan de sauna, doet u dit meestal zonder badkleding. Dit is ook niet zonder reden. Het dragen van badkleding in de sauna is namelijk niet hygiënisch. In de sauna is het natuurlijk gebruikelijk dat u zweet. Ingetrokken zweet in badkleding, wordt later in de zwem- en dompelbaden verspreid. Ook kan het gebeuren dat de onderliggende huid door ophopend vuil geïrriteerd en ontstoken raakt.

Handdoek en badjas

Het is belangrijk, en verplicht, een handdoek mee de sauna in te nemen. U zit namelijk niet rechtstreeks op de bank, maar op uw handdoek. Zo komt er geen zweet op de banken terecht.

Als u uitrust op een stoel of een van de ligbedden is het verplicht en hygiënisch een badjas te dragen – en niet de handdoek te gebruiken die u in de sauna gebruikt. Op die manier blijven de kussens schoon en trekt er geen zweet in. Zo blijft de sauna een schone en hygiënische omgeving.

 

Kortom

Zoals u heeft kunnen lezen, is hygiëne in de sauna van groot belang. Door de warme en natte omgeving hebben bacteriën en schimmels vrij spel. De sauna doet er alles aan om zowel de vloeren, wanden als meubels goed schoon te houden. Hierdoor kunt u in een veilige, schone omgeving ontspannen.

Toch hebben wij uw hulp nodig om de sauna schoon te houden. Het dragen van badslippers, een badjas en het meenemen van een handdoek zijn hierin belangrijke actiepunten.