071 - 572 05 20
0 / 0,00

De Opgieting; Wat Is Het En Hoe Gaat Het In Zijn Werk?

De Aufguss. De Opgieting. Of, op zijn Fins: de Löyly.

De regelmatige saunaganger heeft vast wel eens de aankondigingen gezien of er zelfs wel eens bij gezeten…maar…wat is het nou eigenlijk? En vooral, wat kunt u als saunaganger doen om hier optimaal van te genieten?

Hoe gaat een opgieting in zijn werk?

Een Löyly, Aufguss of Opgieting is een ritueel waarbij een opgieter/saunameester water verrijkt met essentiële oliën verdeelt over de saunakachel en daarna deze vochtige en geurige warmte verspreid door te zwaaien met een handdoek, waaier, wimpel of ander wappermateriaal.

Het water wat over de stenen van de kachel is gegoten, zorgt er voor dat de temperatuur in de sauna daalt, maar de luchtvochtigheid juist stijgt. De luchtstroming die veroorzaakt wordt door de zwaaiende handdoek zorgt er voor dat de isolerende luchtlaag rondom de huid wordt doorbroken. De combinatie met de verhoogde vochtigheidsgraad maakt vervolgens dat het lijkt alsof het een stuk heter is.

Het opgietritueel bestaat meestal uit een paar sessies. Tussen de sessies door is het soms mogelijk om de saunacabine te verlaten en rustig even op adem te komen of om lekker af te koelen met wat ijs.

Welke verschillende types opgieting zijn er?

Een opgieting is allereerst bedoeld om de poriën sneller te openen zodat men in korte tijd meer zweet verliest.

Maar een opgieting gaat vervolgens ook een stuk verder dan de voordelen van flink zweten en het tijdelijk stimuleren van de bloedsomloop; het is namelijk een beleving die alle zintuigen stimuleert.

Zo zijn er de essentiële oliën in het opgietwater die de neus strelen en de bewegende lucht die de huid raakt. Sommige opgietingen gaan echter nóg een stuk verder door licht, verhaal, muziek, zang of smeersels toe te voegen aan het ritueel.

Zo is er bijvoorbeeld ook een rozenopgieting waarbij je je voortijds insmeert met rozen crème.

Het leuke is dan ook dat een opgieting allerlei mogelijkheden geeft voor thema’s. Zoals bijvoorbeeld een zomerthema met rijke bloemengeuren of juist een winterthema waarbij de sauna geheel naar kaneel, sinaasappel, dennen of eucalyptus ruikt.

Tot slot leent de opgieting zich bij uitstek ook voor sessies om tot diepe rust te komen. Zo kan deze ook een meditatief aspect met zich meebrengen of met bijvoorbeeld klankschalen werken om echt tot die diepe stilte in jezelf te komen.

Leuk weetje: er worden zelfs hele kampioenschappen opgieten georganiseerd waarbij de opgieter beoordeeld wordt op de gehele ‘choreografie’ (muziek, stijl van wapperen, aankleding, etc.) van de opgieting!

Tips om nog meer te halen uit de opgieting sessie

Een opgietsessie kan best heftig zijn. Zeker voor de nog niet zo ervaren saunaganger. We kunnen dan ook de volgende tips meegeven om zoveel mogelijk te blijven genieten:

  • Zit op de onderste bank als u niet zo ervaren bent in opgietingen of saunabezoek in het algemeen, dit is namelijk de plek waar het relatief nog het koelste blijft.

 

  • Zorg ervoor dat u rustig afkoelt. Vermijdt een extreme overgang door eerst naar buiten te gaan, vervolgens af te koelen met koud water in bijvoorbeeld de nevelgrot, de ijsgrot of onder de douche en tot slot af te ronden met het afkoelbad.

 

  • Eindig de opgietsessie met een warm voetenbad. Het lichaam is tijdens de opgieting tot in de kern opgewarmd. Met een afkoelbad is echter alleen de buitenkant afgekoeld en zit de warmte nog van binnen opgesloten. Door de voeten te warmen, gaan de poriën weer open en kan die kernwarmte er uit. En dit voorkomt nazweten!

 

  • Pak een rustmoment na de opgietsessie. Omdat het lichaam extra belast is, is het ook belangrijk om het even rustig aan te doen. Drink een (niet-alcoholisch) drankje, eet een hapje, of ontspan lekker met een boek.

 

Opgietingen zijn een fantastische manier om de sauna ervaring te verdiepen en voor de liefhebber bieden wij ze meerdere malen per dag aan.

Mocht u voor u een opgietsessie bezoekt nog vragen hebben, schroom dan niet om even te bellen of natuurlijk tijdens uw bezoek een medewerker aan te spreken!