071 - 572 05 20
0 / 0,00

Alles wat u wilt weten over opgietingen binnen Sauna Thermen 5 mei

Opgietingen zijn, voor veel sauna bezoekers, niet weg te denken uit de ‘ideale saunaronde’. Zij ervaren bij opgietingen optimale ontspanning van lichaam en geest. Toch adviseert Sauna Thermen 5 mei haar gasten steevast om persoonlijke sauna rituelen eigen te maken en om dus ook bij opgietingen eigen keuzes te maken. Belangrijk daarbij is te weten wat er precies gebeurt tijdens een opgieting, hoe de verschillende opgietrituelen van elkaar kunnen verschillen en welke keuzes u dus kunt maken in het bezoeken van opgietingen ook binnen Sauna Thermen 5 mei.

Alles wat u wilt weten over opgietingen binnen Sauna Thermen 5 mei

Wat houdt een opgieting in?

Vanuit de sauna tradities wordt de opgieting ook Aufguss (Duits) of Löyly (Fins) genoemd. Tijdens het opgietritueel mengt de opgieter (of saunameester) water of ijs met opgietmiddel. En giet dit vervolgens over de stenen van de saunakachel wat direct een vochtige stoom en geurende damp in de cabine veroorzaakt. De opgieter zorgt ervoor dat deze stoom en geur zich door de cabine verspreidt door te gaan wapperen met een handdoek, waaier, of wimpel.

Wat gebeurt er tijdens de opgieting in de cabine?

Door water of ijs over de stenen op de kachel te gieten, zakt de temperatuur. Doordat de luchtvochtigheid tegelijkertijd enorm stijgt, lijkt het voor saunagangers juist flink warmer te worden. Het wapperen is nodig om de isolerende luchtlaag die bezoekers om zich heen hebben, te doorbreken.

Wat gebeurt er tijdens een opgieting met uw lichaam?

Dankzij de combinatie van het zakken van de temperatuur, het flink stijgen van de luchtvochtigheid en het doorbreken van de isolerende luchtlaag gaat u versneld transpireren en gaat uw lichaam afvalstoffen afvoeren. Een opgieting zorgt ervoor dat uw lichaam zich van binnenuit gaat reinigen en antistoffen gaat aanmaken tegen griep en verkoudheid.

Hoe opgietingen van elkaar kunnen verschillen?

Sauna Thermen 5 mei is een zeer compleet sauna complex. In meerdere cabines vinden opgietingen plaats. Bij binnenkomst kunt u op een bordje bij onze receptie zien welk type opgieting zal plaatsvinden in de opgietcabine in het souterrain (kelder) en door welke saunameester/opgieter deze wordt gedaan. Opgietingen kunnen op onderstaande manieren flink van elkaar verschillen.

  • Muziek: kiest de saunameester voor opzwepende muziek, klassieke of pianomuziek of zelfs voor stilte?
  • Geurbeleving: bij iedere opgieting kunt u genieten van een andere geur.
  • Temperatuur: bij sommige opgietingen ligt de temperatuur hoger dan gemiddeld. Voor ieder wat wils …
  • Drukte binnen de cabine: binnen Sauna Thermen 5 mei zult u nooit een nummertje hoeven te trekken of te reserveren om een opgieting bij te kunnen wonen. We hebben geen rijen bij opgietingen, wat wél het geval kan zijn binnen grote saunaresorts. Onze saunagangers zitten ook niet zij aan zij.

Wat doen de verschillende geuren bij een opgieting?

De geur van het opgietmiddel is best bepalend voor hoe u de opgieting ervaart. De saunameester kiest zelf uit de 150 (!!) verschillende geuren aan opgietmiddel die Sauna Thermen 5 mei biedt. Denkt u aan Eucalyptus, Mint, Lavendel, Sinaasappel, Cederhout, Honing-Meloen, Bamboe, Zeewier, Sandelhout, enzovoort, enzovoort. Ook kan de saunameester kiezen voor een combinatie van geuren. Alle opgietmiddelen hebben een basis van etherische oliën.

De geurbeleving bij opgietingen is heel persoonlijk: wat de één als een heerlijke geur ervaart, vindt de ander hinderlijk of ‘zwaar’. Niet alleen de geur is belangrijk maar ook wat de geur met u en met uw geest doet. Zo werkt Mint opwekkend (activeert lichaam en geest) en heeft Lavendel een meer ontspannende werking.

Welke keuzes u kunt maken bij het bezoeken van opgietingen?

Mogelijk kunt u een opgieting toch wél aan maar dient u zelf een en ander aan te passen.

  • Bent u nog onbekend met de warmte tijdens een opgieting, gaat u dan op de onderste bank zitten. Binnen iedere cabine is het op de onderste bank het minst warm.
  • Eindig de opgieting eerst met afkoeling en daarna met een warm voetbad. Door uw voeten weer op te warmen, gaan de poriën weer open en kan de kernwarmte (opgebouwd tijdens de opgieting) eruit. Dit voorkomt overdreven zweten en eventueel hoofdpijn.
  • Na de opgieting dient u uw rust te pakken. Een opgieting bijwonen vergt veel van uw lichaam: daarom is het belangrijk te rusten en eventueel bij te tanken. Drink een drankje, eet iets en ontspan zonder een cabine of bad te bezoeken.

Sauna Thermen 5 mei is meer dan alleen een sauna

Zoals gezegd hebben we naast de receptie altijd informatie hangen over geplande opgietingen. Heeft u vragen over opgietingen dan kunt u altijd onze deskundige achter de balie vragen. Wilt u ook komen genieten van een saunabezoek bij Sauna Thermen 5 mei. Bel dan een 071 – 572 05 20 of boek via de onderstaande button.