071 - 572 05 20
0 / 0,00

Welk effect heeft de sauna op uw bloeddruk?

Sauna bezoek heeft veel positieve effecten op lichaam en geest. Toch is het bij hart- en vaatziekten wel goed om te weten welk effect sauna bezoek heeft op de eigen bloeddruk. Sauna Thermen 5 mei beantwoordt in deze blog vragen die er leven over saunabezoek, bloeddruk problemen en medicijngebruik.

Welk effect heeft de sauna op uw bloeddruk?

Sauna & uw bloeddruk

Een dagje sauna is een goede ‘oefening’ voor de bloedvaten. Het steeds opwarmen en steeds weer afkoelen van uw lichaam heeft direct effect op uw bloedvaten. Bij het opwarmen in de sauna cabine verwijden bloedvaten en zakt dus uw bloeddruk. Bij het weer afkoelen vernauwen bloedvaten en stijgt dus uw bloeddruk. In principe is deze oefening voor iedereen goed.

Raadpleeg uw arts bij gebruik van medicijnen voor de bloeddruk

De sauna versterkt het zelfregulerende vermogen van bloedvaten. Toch is het wijsheid om bij medicijngebruik (wanneer de bloeddruk dus op een niet-natuurlijke manier wordt beïnvloed) voorzichtig te zijn. Ons advies is om uw arts te vragen of in uw geval voorzichtigheid geboden is bij het bezoeken van de sauna. Uw arts kent uw medische achtergrond en weet ook de oorzaak van uw bloeddruk problemen. Op die basis kan uw arts u adviseren wel of niet de sauna te bezoeken Telefonisch advies kan afdoende zijn. Heeft u hartfalen of een extreem hoge of juist lage bloeddruk, dan zou sauna bezoek u afgeraden kunnen worden.

Mag ik met een te hoge bloeddruk de sauna bezoeken?

Voor mensen met een te hoge bloeddruk kan regelmatig sauna bezoek helpen de bloeddruk te stabiliseren. Wel is het verstandig om onderstaand advies voor een sauna bezoek op te volgen. Zéker voor mensen met te hoge bloeddruk is rustig afkoelen belangrijk. Drastisch afkoelen door bijvoorbeeld in een koud bad te springen, is dan ook geen optie.

En met een te lage bloeddruk?

Voor mensen met een te lage bloeddruk zetten we wat meer kanttekeningen. Sauna Thermen 5 mei raadt aan om de laatste drie tot vijf minuten te gaan zitten en de voeten te bewegen om de doorbloeding te stimuleren. Onderaan zitten kan ook problemen voorkomen. Wees sowieso waakzaam. Voor sommige gasten kan het verstandig zijn om niet te lang in een cabine of whirlpool te zitten.

Ons advies

Sauna Thermen 5 mei adviseert om uw arts te raadplegen wanneer u medicijnen gebruikt om uw bloeddruk te reguleren. Een telefonisch consult kan afdoende zijn. Sauna bezoek kan zeker voor mensen met hart- en vaatproblemen goed zijn, zéker wanneer u zich aan onderstaande regels houdt.

  • U koelt zich goed af. Afkoelen is het allerbelangrijkst, voor wie dan ook. Wel is het verstandig om niet drastisch af te koelen: gebruik dus geen dompelbad maar stap onder een lauwe douche om af te koelen.
  • Rust langer uit tussen de saunarondes. Hoe lang u nodig heeft, verschilt van persoon tot persoon. Wanneer u uzelf in acht houdt dan zult u merken hoeveel minuten u nodig heeft. U kunt dat tijdsbestek voortaan aanhouden voor iedere volgende saunaronde.
  • Sla het warme voetbad nooit over.
  • Wees rustig en ontspannen.

Veilig naar de sauna

De medewerkers van Sauna Thermen 5 mei zijn erop getraind om de conditie van onze gasten in de gaten te houden. Bezoekt u onze sauna, dan kunt u onze medewerkers ook ter plekke vragen wat voor u aan te raden is. Daarnaast zijn we ook telefonisch bereikbaar via 071 – 572 05 20 om al uw vragen te beantwoorden!