071 - 572 05 20
0 / 0,00
Sauna 5 thermen - Sauna & diabetici

De Sauna En Diabetici: Alles Wat U Moet Weten Over Sauna En Diabetes

De feestdagen komen er weer aan en wij weten als geen ander dat deze dagen erg hectisch kunnen zijn. Het is daarom ook niet gek dat u, buiten alle festiviteiten en hectiek om, zo nu en dan wilt ontspannen in de sauna. Wij krijgen regelmatig de vraag of het mogelijk is om een bezoek te brengen aan de sauna als men diabetes heeft.

Wij kunnen u geruststellen: ook als u diabetes heeft, kunt u tijdens de aanloop van de feestdagen tot rust komen in de sauna. Het is echter wel van belang dat uw diabetes er niet van ontregeld raakt. Daarom geven wij u in dit artikel een paar handige sauna diabetes tips.

Wat is diabetes?

Diabetes, of suikerziekte, komt voort uit een storing in de stofwisseling van het menselijk lichaam. De alvleesklier maakt insuline aan, deze stof is nodig voor het verteren en verbranden van voedsel. Diabetes wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline, hierdoor stijgt het glucosegehalte in het bloed. Wanneer het glucosegehalte van het bloed langdurig hoger ligt dan normaliter veroudert het lichaam sneller.

Tegenwoordig kunnen diabetici normaal functioneren, het is hierbij wel noodzakelijk dat ze zich aan een aantal regels en voorschriften houden. Het is erg belangrijk dat iemand met diabetes regelmaat in zijn leven heeft en op vaste tijden op een dag eet. Verder is het van belang dat de hoeveelheid insuline in het bloed op peil wordt gehouden en soms is het nodig om dagelijks medicijnen in te nemen of injecties toe te dienen.

Diabetes en de sauna

Een bezoek aan de sauna als diabeticus kan prima, echter moet u wel rekening houden met een aantal zaken.

De temperatuur in een sauna varieert van 80 tot 120°C, door deze hitte wordt insuline beter opgenomen en heeft een diabeticus relatief gezien minder insuline nodig. Om een hypo te voorkomen is het van belang om eerst uw bloedsuiker goed te controleren alvorens u een bezoek aan de sauna brengt. Wanneer u voor langere tijd een bezoek aan de sauna brengt is het belangrijk om elke 2 uur uw bloedsuikerspiegel te controleren.

Het is niet mogelijk een insulinepomp of glucosesensor mee te nemen de sauna in. De insuline die in een pomp zit kan niet tegen hoge temperaturen. Daarom is het van belang de pomp af te koppelen. Een glucosesensor kan gebruikt worden bij temperaturen van 2 tot en met 30°C. Gezien het in de sauna vaak warmer is, is het aan te raden om niet met de sensor naar binnen te gaan.

Diabetici hebben een verhoogde kans op aderverkalking. De sauna is hierdoor uitermate geschikt voor iemand met diabetes. Door regelmatig een bezoek aan de sauna te brengen worden bloedvaten en aders soepeler. Hierdoor wordt de kans op aderverkalking aanzienlijk minder.

Aandachtpunten bij uw bezoek

Het is erg belangrijk om voldoende te drinken voor en na uw saunabezoek. Door de hitte kunt u veel vocht verliezen, dit kan zelfs oplopen tot 1.5 liter. Het is daarom erg belangrijk voldoende water te drinken. Vermijd het drinken van alcohol voor en na uw saunabezoek. Alcohol kan uw bloedsuiker verlagen.

Het bezoek aan de sauna kan nog enige tijd effect hebben. Zo kan uw bloedsuiker lange tijd lager zijn dan normaliter, dit komt omdat u heerlijk ontspannen de sauna uitstapt. Het is daarom belangrijk om uw bloedsuiker goed in de gaten te houden.

Mocht het voorkomen dat u als diabeticus tijdens een sauna bad duizelig wordt, is er geen reden tot paniek. Het is een verschijnsel dat heel zelden, ook wel bij niet-diabetici, voorkomt. Even rustig zitten en een suikerklontje of biscuitje in de mond en het leed is zo weer geleden.

Een bezoek aan de sauna als diabeticus is zoals u heeft kunnen lezen goed mogelijk. Er zijn echter wel wat aandachtspunten waar u rekening mee dient te houden. De sauna kan voor iemand met diabetes zeer voordelig werken. Zo wordt, bij een regelmatig bezoek aan de sauna, de kans op aderverkalking minder. Helaas is de sauna geen wondermiddel waardoor u van uw suikerziekte kunt genezen. Toch heeft de sauna een paar gezonde bijwerkingen en zal de sauna u heerlijk tot rust kunnen brengen. We hopen u binnenkort te kunnen verwelkomen in onze sauna. Mochten er nog vragen zijn na het lezen van dit artikel, horen wij dit natuurlijk graag: we staan u graag te woord.