071 - 572 05 20
0 / 0,00

Hoe de sauna uw gemoedstoestand beïnvloedt?

Een bezoek aan de sauna geeft verlichting van flink wat lichamelijke klachten. Sauna Thermen 5 mei heeft hier vaker over geblogd. In de blog van deze maand geven we graag antwoord op de vraag hoe een saunabezoek uw gemoedstoestand kan beïnvloeden? En ook uitleggen waarom saunagangers zich, zelfs daags na hun saunabezoek, positiever kunnen voelen en beter in hun vel zitten.

De aanmaak van Melatonine tijdens een saunabezoek

Door uw lichaam rust te geven, geef u het de mogelijkheid om extra Melatonine aan te maken. Melatonine wordt ook het slaaphormoon genoemd. Melatonine zorgt er dus voor dat u, zéker de eerste dagen na het saunabezoek, beter slaapt en dat uw biologische ritme (die bijvoorbeeld verstoord wordt door zomer/wintertijd en door een jetlag) zich weer herstelt. En werkelijk niets is zo ontzettend goed voor de gemoedstoestand dan een goede nachtrust.

Lichttherapie in Sauna Thermen 5 mei

Lichttherapie is een alom bekend hulpmiddel tegen herfstdepressie of winterdip waarop veel mensen in de komende nattere en koudere maanden (oktober, november, december) een verhoogd risico lopen. In de licht- en kleurencabine van Sauna Thermen 5 mei kunt u lichttherapie ondergaan. Een sessie in deze cabine zal uw fysieke gezondheid en mentale toestand flink verbeteren. De lampen wisselen van kleur, die ieder een andere bijwerking hebben. Geel geeft rust en stimuleert de stofwisseling. Rood werkt activerend. Blauw kalmeert. En groen stimuleert ontspanning van de organen en wakkert de ontgifting van het lichaam (sowieso een effect van saunabezoek) verder aan. Algemeen bekend is dat de afwisseling van kleuren tijdens een bezoek aan deze cabine een depressie kan verminderen.

De aanmaak van Endorfine in de sauna

Naast Melatonine wordt ook de aanmaak van Endorfine in de sauna gestimuleerd. Endorfine is een lichaamseigen stof die de geest ontspant en het gevoel van geluk en welzijn opwekt. Een goede reden voor veel van onze vaste gasten om met een vaste regelmaat de sauna te bezoeken.

Optimale ontspanning en rust

Zeker voor mensen met een te druk en hectisch leven en voor mensen die veel prestatiedruk ervaren, is het belangrijk om als tegenhanger ook tijd voor jezelf te nemen. Niet voor niets wordt tegen (jonge) ouders gezegd dat je alleen voor anderen kunt zorgen (of presteren) als je eerst goed voor jezelf zorgt. In de sauna komt niet alleen uw lichaam en geest compleet tot rust en ontspanning, het ontspannen gevoel blijft sowieso nog een paar dagen na sudderen. Zeker in een gemoedelijke sauna als Sauna Thermen 5 mei kunt u uw hoofd even goed de rust geven: immers wij hebben geen drukte of rijen bij opgietingen, onze saunacabines zijn niet druk bezet en ook in rustruimtes zit niemand dicht op elkaar.

Simulatie van positieve stress

Zeker wanneer u de ideale saunagang volgt, dan is een saunabezoek een continue afwisseling van steeds weer intens opwarmen in één van de saunacabines en steeds weer flink afkoelen in één van de dompelbaden, voetbaden of douches. Blijft u dit patroon steeds herhalen, dan traint u uw lichaam op een natuurlijke manier om stressvolle situaties beter te verwerken. Uw lichaam past zich steeds beter aan, aan de nieuwe situatie (warmte of juist kou). Uw lichaam keert steeds sneller terug naar de rustige ‘uitgangspositie’/basis. De onrust die u lichamelijk ervaart voordat uw lichaam zich heeft hersteld, is een milde vorm van stress. Eigenlijk positieve stress die er juist voor zorgt dat u zich beter concentreert en dat u helder blijft nadenken en de situatie overziet.

Ontslakken in de sauna

Ook in deze blog kunnen we niet om het feit heen: een saunabezoek verbetert de fysieke gesteldheid. En voelt u zich fysiek beter, dan zult u zich ook vrolijker voelen en beter in uw vel zitten. Afvalstoffen worden beter afgevoerd door een saunabezoek. U zult zich fitter voelen dankzij een betere doorbloeding. Het effect van een betere fysieke gesteldheid heeft zeer zeker effect op je humeur.

Bezoek Sauna Thermen 5 mei als alternatief voor medicijngebruik

De sauna zorgt zéker voor een betere gemoedstoestand. Voor sommige saunagangers zijn de reguliere sauna en ook de licht- en kleurencabine goede alternatieven gebleken voor medicatie zoals antidepressiva en slaapmedicatie of voor het slikken van kunstmatige Melatonine en Endorfine.

Heeft u vragen over wat de sauna voor uw lichaam of geest kan betekenen, vraag gerust één van onze medewerkers om advies of bel 071 – 572 05 20.