071 - 572 05 20
0 / 0,00

Sauna bezoeken als u Reuma heeft, is dat Verstandig?

De heilzame werking van de warmte in de sauna wordt al eeuwenlang erkend. Vele klachten verminderen of worden beter beheersbaar. Zo ook bij reuma, maar niet altijd. Heel soms kan saunabezoek reumatische aandoeningen juist verergeren. Het is daarom belangrijk om, als u reumapatiënt bent, voor een saunabezoek contact op te nemen met uw arts of huisarts. In dit artikel lichten wij alvast een tipje van de sluier.

Sauna Bezoeken Met Reuma

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam van meer dan honderd aandoeningen die te maken hebben met botten, spieren en gewrichten. Een aantal bekende zijn Jicht, Artrose en de Ziekte van Bechterew. Iemand met reuma heeft vaak last van pijn en stijfheid in spieren en gewrichten. Dit kan handelingen in het dagelijks leven beperken. Ook vermoeidheid en lusteloosheid kunnen gevolgen zijn.

Wat veroorzaakt reuma?

Reuma is meestal chronisch en niet te genezen. Het is echter wel zaak reuma te behandelen, want zonder een juiste behandeling kunnen klachten almaar erger worden. Een juiste behandeling kan ervoor zorgen dat klachten verminderen en de aandoening als het ware tot rust doen komen. Waar reuma precies door ontstaat, is onbekend. Er wordt gedacht dat factoren zoals roken en overgewicht een belangrijke rol spelen. Ook lijkt het erop dat reuma erfelijk is.

Saunabezoek verlicht klachten van reuma

Het is goed mogelijk om met reuma naar de sauna te gaan, maar niet altijd. Reumatische aandoeningen zullen niet genezen, de sauna kan echter wel een verlichtende werking bieden. Veel mensen met reuma ervaren vermindering van klachten na een saunabezoek. De warmte van de sauna zorgt voor een betere doorbloeding waardoor pijn en stijfheid in gewrichten, spieren en botten af kunnen nemen.

Wanneer is het verstandig om niet de sauna te bezoeken?

Let u er wel op dat u niet de sauna bezoekt terwijl u een ontsteking heeft in een spier of gewricht. Bij een ontsteking kan warmte averechts werken en kunnen klachten verergeren. Door een ontsteking koud te houden, kan deze verminderen. Ook is het, als reumapatiënt, extra belangrijk om veel en regelmatig water te drinken tijdens en ook na een saunabezoek. Het afkoelen tussen saunagangen is bij reuma extra van belang: maar het is wijsheid om zelf te signaleren welke mate van afkoelen het prettigst is. Hoewel de sauna positieve effecten op reumatische aandoeningen kan hebben, is het van belang eerst overleg te plegen met uw arts of huisarts.

Welke sauna onderdelen helpen het meest?

Zoals u heeft kunnen lezen, kan de sauna helpen bij het verlichten van pijn of het beheersbaar maken van reumatische klachten. Reumapatiënten ervaren klachtvermindering in het bijzonder na het bezoeken van de infraroodcabine. Alle effecten van een sauna, infraroodcabine of warme douche zijn van tijdelijke aard. Een regelmatig bezoek aan de sauna is dus essentieel om de pijn op langere termijn te verminderen.

Massages verlichten klachten

Ook massages in onze schoonheidssalon en zeker ook Hotstone massages kunnen reumapatiënten beterschap bieden. Sauna en massages helpen om beter te ontspannen en meer te genieten van de leuke dingen in het leven. Wanneer patiënten echter op dit moment te kampen hebben met ontstekingen, extreme vermoeidheid of wanneer zij extra pijnstillers, ontstekingsremmers of Prednison slikken dan adviseren de masseuses van Sauna Thermen 5 mei om extra voorzichtig te zijn en te overleggen met de reumatoloog.