071 - 572 05 20
0 / 0,00

Dit moet u weten als u Zwanger naar de Sauna gaat

De sauna is voor veel mensen een plek om tot rust te komen en zich te ontspannen. We schrijven ook vaak over de vele positieve effecten die regelmatig saunabezoek op het lichaam heeft. We krijgen geregeld de vraag of het mogelijk is om een bezoek aan de sauna te brengen tijdens een zwangerschap. Sauna Thermen 5 mei geeft daarop aan dat Sauna en Zwangerschap prima samen gaan maar dat het wel goed is om op een aantal zaken te letten. In deze blog vertellen we over de Do’s en Don’ts wat betreft zwanger zijn en saunabezoek.

Sauna en Zwangerschap

Saunabezoek tijdens de eerste 14 weken

Ook tijdens de eerste 14 weken van je zwangerschap kun je de sauna bezoeken. Sauna Thermen 5 mei raadt bezoek echter wél af, tijdens de eerste 14 weken, als je echt nog nooit een sauna hebt bezocht. Ervaren saunagangers kunnen hun saunarondes maken zoals ze gewend zijn omdat zij weten hoe zij zich normaal daarbij voelen. Signaleer je dat je heftiger reageert dan normaal, dan is voorzichtigheid geboden. Zoek niet te heftige temperatuurverschillen op.

Do: naar de sauna na de eerste 14 weken

Na de eerste 14 weken is het ook voor onervaren saunagangers prima om naar de sauna te gaan. Bij een saunabezoek is het belangrijk om op onderstaande zaken te letten.

  1. Ken en bewaak uw grenzen Ken de grenzen van uw lichaam. Breng tijdens de zwangerschap nooit alleen een bezoek aan de sauna. Wanneer u zich duizelig of kortademig voelt, is het natuurlijk verstandig om de saunacabine te verlaten.
  2. Koel geleidelijker af. Voor zwangere vrouwen is het beter om niet abrupt af te koelen. Het kan zijn dat u tijdens uw zwangerschap minder goed hoge temperaturen aan kunt. Tast in de sauna daarom af, of u niet wat lager moet gaan zitten. Op de bovenste banken wordt het immer het heetst. Ook kunt u, voor u zich gaat afkoelen, gewoon gaan zitten en uw benen gedurende een aantal minuten naar beneden doen om de doorbloeding weer te stimuleren. De hitte van de sauna kan absoluut geen invloed hebben op de temperatuur van het vruchtwater, maar het kan wel zijn dat uw lichaam slechter om kan gaan met warmte en plotselinge stijging daarvan. Luister naar uw lichaam (dat is overigens altijd belangrijk, of u nu zwanger bent of niet).

De Don’ts om infectie te voorkomen

Om af te koelen, is het verstandig om voor douchen te kiezen. Dompel- en kruidenbaden en ook bubbelbaden geven namelijk een klein risico op infectie. Ook is het wijsheid om geen gebruik te maken van de infrarood cabine en de zonnebanken.

Veilig naar de sauna

Kortom: het is wel degelijk mogelijk om tijdens de zwangerschap naar de sauna te gaan. Wees alleen wat alerter op hoe u tijdens uw zwangerschap met de temperatuurverschillen kunt omgaan. Maak geen gebruik van dompel-, kruiden- en bubbelbaden. En sla ook de infrarood cabine en de zonnebank over. Houdt u hier rekening mee, dan kunt u gewoon heerlijk ontspannen in de sauna. Twijfelt u toch nog om de sauna te bezoeken, vraag dan uw verloskundige om advies.

Wist u dat een saunabezoek, zéker ook tijdens een zwangerschap, goed is voor de bloedsomloop. En wist u dat er onderzoeken bestaan die aangeven dat regelmatig saunabezoek de kans vergroot op een gemakkelijke bevalling. En dat is natuurlijk goed nieuws! In Finland zijn er zelfs vrouwen die in de sauna bevallen! Finse kinderen leren ook eerder de sauna te bezoeken dan dat ze leren fietsen: er zijn dan ook veel sauna’s aan huis. Sauna Thermen 5 mei houdt van deze Finse saunacultuur!

Zien wij u binnenkort in onze sauna?