071 - 572 05 20
0 / 0,00

De sauna bezoeken wanneer u op hogere leeftijd bent

Zoals eerder in deze blogs gezegd: de sauna wordt bezocht door jong en oud. Veel van onze oudere gasten hebben veel baat bij regelmatig saunabezoek. Toch is enige voorzichtigheid voor ouderen geboden, zeker wanneer u kampt met lichamelijke ongemakken of zelfs medische problemen, of wanneer u nog niet eerder in een sauna bent geweest.

sauna hoge leeftijd

Wat zijn de voordelen van het bezoeken van de sauna op hogere leeftijd?

Veel van onze oudere bezoekers hebben veel baat bij regelmatig saunabezoek. Zij profiteren van een hogere weerstand, gezondere huid en betere gemoedstoestand. Bovendien maken lichaamscellen die regelmatig aan hoge temperaturen worden blootgesteld een eiwit aan, die het algehele verouderingsproces vertraagd.

Zéker in de herfst- en winterperiode is het dus goed voor ouderen om naar de sauna te gaan. Voor veel ouderen is het bovendien juist in deze periode fijn om een extra activiteit als tijdsbesteding te hebben. Een tijdsbesteding ook nog eens waar lichaam én geest van opknappen.

 

Saunabezoek en de kans op ontwikkeling van Alzheimer

Uit een langdurig Fins onderzoek onder relatief gezonde mannen van middelbare leeftijd is gebleken dat vier tot zeven keer per week de sauna bezoeken gedurende 15 minuten de kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer met 66% vermindert. Ook wordt de kans op het krijgen van een hartstilstand of cardiovasculaire aandoeningen kleiner bij veelvuldig bezoek aan de sauna.

 

Wanneer dient u, als oudere, een arts te raadplegen alvorens de sauna te bezoeken?

Bent u 50 jaar of ouder en heeft u niet eerder een sauna bezocht, dan kan het verstandig zijn om uw arts om advies te vragen voor uw saunabezoek. Echter bent u gewend om de sauna te bezoeken, dan kunt u tot ongekend hoge leeftijd dit blijven doen. Verder geldt, voor alle leeftijden, enige voorzichtigheid bij het bezoeken van de sauna wanneer u hart- of longpatiënt bent of wanneer u kampt met een te hoge of juist te lage bloeddruk. Ook mensen met ernstige spataderen of aambeien, raden wij aan eerst de arts te raadplegen alvorens de sauna te bezoeken. Bent u ouder en soms duizelig, ook dan is voorzichtigheid geboden.

 

Advies van Sauna Thermen 5 mei aan oudere saunagangers

  • Sauna Thermen 5 mei raadt oudere saunagangers aan om te genieten van de rust in ons gemoedelijke saunacomplex. Het is verstandig om geen drukke bewegingen te maken. En om alleen rustige gesprekken te voeren.
  • Voor oudere bezoekers is het des te belangrijker om de ‘regels’ van de ideale saunaronde goed te volgen. Voor ouderen is het extra belangrijk om de rust te pakken en geleidelijk af te koelen, na verlaten van de saunacabine. Sauna Thermen 5 mei heeft hiervoor bijvoorbeeld het zonneterras zodat u kunt afkoelen door te wandelen of zitten in de frisse, open buitenlucht. Het kan verstandig zijn voor uw bloeddruk om de overgang van de hitte in de cabine naar kou wat minder heftig te maken. Wij raden aan om voor het verlaten van de cabine eerst nog even op de laagste bank te gaan zitten. En om u daarna af te spoelen; beginnende bij uw benen. Vervolgens afkoelen in een dompelbad zou moeten kunnen, echter heeft u een hoge bloeddruk houdt het dan bij douchen en open lucht.
  • In de saunacabine kan de temperatuur oplopen tot 100 graden Celsius. De lucht is hierbij erg droog met een vochtpercentage van 3 tot 12%. Na de sauna is het daarom verstandig om u goed in te smeren met een weldadige huidlotion. Om het vocht in uw huid weer aan te vullen.

Op hogere leeftijd Sauna Thermen 5 mei bezoeken

Kortom u kunt de sauna zéker bezoeken, ook al bent u op hogere leeftijd. Wel is enige voorzichtigheid geboden. Bij twijfel raden wij u aan uw arts te raadplegen. Ook kunnen onze medewerkers u persoonlijk toelichten hoe u uw saunarondes beter kunt doen, gezien een hogere leeftijd. Komt u snel langs bij ons saunacomplex aan de Telderskade in Leiden. Of bel 071 – 572 05 20 voor advies.