071 - 572 05 20
0 / 0,00

Sauna voor of na het sporten, is dat goed voor u?

Sauna Thermen 5 mei krijgt steeds vaker de vraag ‘Kunnen we hier ook baantjes trekken?’. Een logische vraag aangezien zo veel sportscholen tegenwoordig een sauna cabine hebben, of zelfs meerdere cabines en een dompelbad. Sauna Thermen 5 mei heeft dan wel een compleet sauna complex maar biedt geen mogelijkheid voor sporten of trainen. In deze blog leggen wij uit waarom.

sauna voor of na sporten

Sauna voor het sporten?

Wij raden een bezoek aan de sauna voor het sporten sterk af. Tijdens een saunabezoek zweet u overmatig. U zweet ook langdurig, zeker wanneer u meerdere saunagangen doorloopt. Dit vraagt veel energie. Na de sauna heeft u dus weinig energie meer over om intensief te sporten. Qua energie verbruik is de sauna vergelijkbaar met sporten. Toch zult u geen extra calorieën verbranden. En zal sauna bezoek u niet een flink verbeterde conditie of extra spierkracht geven. Bodybuilders die hun spieren ‘droog’ willen trainen, hebben wel eens de verwachting dat de sauna hierbij helpt. Ook dit is niet waar. Het vocht die u in de sauna verliest, vult u in de uren na het saunabezoek weer aan.

 

Sauna na het sporten?

Uit ervaring blijkt dat saunabezoek voor de meeste mensen niet leidt tot minder spierpijn, of tot minder langdurig spierpijn. De sauna zorgt wél voor een betere doorbloeding maar dit is van te korte duur om echt bij te dragen aan sneller herstel van spieren. Dit neemt niet weg dat sommige mensen het gewoon heerlijk vinden om na het sporten naar de sauna te gaan.

 

Wel 10 baden maar geen 25 meter bad

Sauna Thermen 5 mei heeft het sauna complex volledig ingericht op rust en ontspanning. Geen ‘ruimte’ en aandacht dus voor sport en inspanning. Een bewuste keuze omdat, zoals gezegd, het bezoeken van de sauna op zichzelf al alle energie vraagt. Wij hebben een compleet sauna complex waar geen baantjes getrokken kunnen worden. Sauna Thermen 5 mei heeft wel 10 baden. Baden die bedoeld zijn voor afkoeling als onderdeel van de saunarondes. Wij hebben een voetbad, drie koude baden, een Caldarium, een hoekbad met massagestraal, twee whirlpools en twee zwembaden. De zwembaden zijn geen 25 meter baden. U kunt hier wel in zwemmen maar omwille van de rust en ontspanning van onze andere gasten kunt u hier niet op snelheid zwemmen.

 

De weldaad van een saunabezoek

Sauna en sporten gaan dus niet goed samen, maar vullen elkaar wel uitstekend aan. Saunabezoek geeft geen vermindering van spierpijn. Zorgt ook niet voor sneller herstel na intensief sporten. Ook hoeft u niet de sauna te bezoeken om calorieën of vet te verbranden. Wel is het zo dat sport en sauna bezoek beide bijdragen aan een lang, gelukkig en gezond leven. Ons advies is om sporten en uw bezoek aan Sauna Thermen 5 mei op andere dagen te plannen.

 

Sauna Thermen 5 mei

Heeft u vragen over hoe u sauna bezoek en intensief sporten met elkaar kunt combineren? Vraag dan onze medewerkers om persoonlijk advies. Kom langs in ons saunacomplex dichtbij de Vijf Meilaan (Telderskade 42, Leiden). Of bel  071 – 572 05 20.