071 - 572 05 20
0 / 0,00

Sauna na sporten of voor het sporten, is dat goed voor je?

Sauna Thermen 5 mei krijgt steeds vaker de vraag ‘Kunnen we hier ook baantjes trekken?’. Een logische vraag aangezien zo veel sportscholen tegenwoordig een Finse sauna cabine hebben, of zelfs meerdere cabines en een dompelbad. Sauna Thermen 5 mei heeft dan wel een compleet sauna complex maar biedt geen mogelijkheid voor sporten of trainen. In deze blog leggen wij uit waarom.

sauna voor of na sporten

Sauna voor het sporten?

Wij raden een bezoek aan de sauna voor het sporten sterk af. Tijdens een saunabezoek zweet je overmatig. Je zweet ook langdurig, zeker wanneer je meerdere saunagangen doorloopt. Dit vraagt veel energie. Na de sauna heb je dus weinig energie meer over om intensief te sporten.

Qua energie verbruik is de sauna vergelijkbaar met sporten. Toch zal je geen extra calorieën verbranden en zal sauna bezoek je niet de ademhalingscapaciteit verbeteren, uithoudingsvermogen of extra spierkracht geven. Bodybuilders die hun spieren ‘droog’ willen trainen, hebben wel eens de verwachting dat de sauna hierbij helpt. Ook dit is niet waar.

Wat je aan vocht verliest door het zweten als je de sauna instapt, vul je in de uren na het saunabezoek weer aan.

 

 Sauna na het harde sportieve werk?

Uit ervaring blijkt dat saunabezoek voor de meeste mensen niet leidt tot minder spierpijn of tot minder langdurig spierpijn. De sauna zorgt wél voor een betere doorbloeding maar dit is van te korte duur om echt de spieren sneller te laten herstellen of dat het de spieren verbetert.

Dit neemt niet weg dat sommige mensen het gewoon heerlijk vinden om na het sporten naar de sauna te gaan. Dit kan vooral een fijne beloning zijn en goed voor je mentale toestand om na sportieve inspanningen de vermoeide spieren, dat je bij een zware training opliep, te laten ontspannen.

 

Word dankzij de sauna melkzuren sneller afgebroken en via de nieren uitgescheiden?

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat als je in de sauna zit je bloedvaten uitzetten wat voor een betere doorbloeding zorgt. Ook geeft het aan dat als je in een sauna stapt de melkzuren sneller afgebroken wordt en door de nieren uitgescheiden wordt.

Een sauna zou kleine spierscheurtjes herstellen en als je daarna een koude douche neemt, dan kan je na 15 min weer de sauna in. Echter, uit eigen ervaring blijkt dat dit niet het geval is. Een sauna na het sporten is lekker voor ontspanning voor je vermoeide spieren, maar het is niet zo dat wanneer je in de sauna stapt het je fitter maakt.

Integendeel zelfs, als je te lang in de sauna zit kan je lichaam spieren gaan verbruiken als energie. Indien je naar de sauna na het sporten gaat, ga maximaal 10 minuten en drink voldoende water.

 

Wel 10 baden maar geen 25 meter bad

Sauna Thermen 5 mei heeft het sauna complex volledig ingericht op rust en ontspanning. Geen ‘ruimte’ en aandacht dus voor fanatiek trainen. Een bewuste keuze omdat, zoals gezegd, het bezoeken van de sauna op zichzelf al alle energie vraagt. Wij hebben een compleet sauna complex waar geen baantjes getrokken kunnen worden. Sauna Thermen 5 mei heeft wel 10 baden.

Baden die bedoeld zijn voor afkoeling als onderdeel van de saunarondes. Wij hebben een voetbad, drie koude baden, een Caldarium, een hoekbad met massagestraal, twee whirlpools en twee zwembaden. De zwembaden zijn geen 25 meter baden. Je kan hier wel in zwemmen maar omwille van de rust en ontspanning van onze andere gasten kan je hier niet op snelheid zwemmen.

De weldaad van een saunabezoek

Sauna en sporten gaan dus niet goed samen, maar vullen elkaar wel uitstekend aan. Saunabezoek geeft geen vermindering van spierpijn. Zorgt ook niet voor sneller herstel na intensief sporten of een krachttraining.

Ook hoef je niet de sauna te bezoeken om calorieën of vet te verbranden. Wel is het zo dat sport en sauna bezoek beide bijdragen aan een lang, gelukkig en gezond leven. Ons advies is om sporten en je bezoek aan Sauna Thermen 5 mei op andere dagen te plannen.

 

Sauna Thermen 5 mei

Heeft u vragen over hoe je sauna bezoek en intensief sporten met elkaar kunt combineren? Vraag dan onze medewerkers om persoonlijk advies. Kom langs in ons saunacomplex dichtbij de Vijf Meilaan (Telderskade 42, Leiden). Of bel  071 – 572 05 20.