071 - 572 05 20
0 / 0,00

Waarom de sauna juist in de winter goed voor u is?

Met het aanbreken van december staat de winter nu echt voor de deur! Met winterkou en veel regenbuien kunt u extra verlangen naar de warmte in de sauna. Maar heeft het bezoeken van de sauna in de winter ook extra effect op ‘lichaam en geest’? Of is sauna bezoek op een koude winterdag alleen maar extra aanlokkelijk. Sauna Thermen 5 mei gaat graag op deze vraag in.

Waarom de sauna juist in de winter goed voor u is?

Wintertijd & klachten van lichaam en geest

In november begint het meestal: het gaat vaker regenen, het wordt flink kouder en het aantal uur daglicht wordt steeds minder. Er steekt steeds vaker een gure wind op. Dit weerbeeld houdt vaak aan tot in maart. In de tussenliggende maanden kampen veel mensen met extra klachten zoals verkoudheden, depressies, griep en andere virus- en infectieziektes.

Extra weerstand hard nodig

Uit onderzoek van Charité (universiteitskliniek uit Berlijn) is gebleken dat de sauna je immuunsysteem verbetert, de bloedsomloop stimuleert (tegen lage bloeddruk) en ook stabiliseert (tegen schommelingen in de bloeddruk). Tijdens een sauna ronde is juist het flink opwarmen en het afkoelen goed voor verbetering van uw weerstand en de aanmaak van antistoffen. Sterker nog: onderzoek door de Universiteit van Rurku (Finland) wees uit dat mensen die twee keer per week naar de sauna gingen, al na één maand 30% minder last van verkoudheden hadden dan de mensen die niet naar de sauna gingen. Vaker naar de sauna gaan in de winter heeft dus zeker zin om u extra te wapenen tegen verkoudheden, griep en andere virus- en infectieziektes de vaak zo ontzettend bij de winter lijken te horen.

Regelmatig sauna bezoekt helpt kouvatten te voorkomen

Mensen die geregeld de sauna bezoeken zullen minder snel kouvatten dan wanneer zij minder naar de sauna gaan. Bezoekt u met grotere regelmaat de sauna dan zijn uw bloedvaten getraind: ze ‘reageren’ alerter op temperatuurverschillen door zich te verwijden (bij opwarming, of warmte in het algemeen) of te vernauwen (bij afkoeling, of bij kou). Tijdens sauna rondes wordt Opwarmen en Afkoelen steeds afgewisseld: juist deze afwisseling geeft bloedvaten de goede training om de lichaamstemperatuur te regelen. Wanneer u vaker de sauna gaat bezoeken dan zult u merken dat uw lichaam minder gevoelig gaat worden voor temperatuurverschillen. En dat is fijn, zeker in wintermaanden wanneer u zich doorgaans vaker koud voelt en wanneer het risico op kouvatten en verkouden worden iedere dag op de loer ligt.

Winterdepressie

Ontzettend veel mensen hebben last van een winterdepressie en vaak ook van een herfstdepressie. Om klachten van een depressie te verminderen, kan de sauna goed helpen. In Zweden is uit onderzoek gebleken dat sauna bezoek het gehalte serotonine in bloed doet toenemen. Serotonine zorgt ervoor dat u zich vrolijker en ook meer ontspannen gaat voelen. Juist daarom krijgen mensen die te kampen hebben met klachten van depressieve aard het advies om therapie te combineren met regelmatig sauna bezoek. Bij het verlaten van de sauna voelen mensen zich meer ontspannen en vrolijk. Op de lange termijn maakt regelmatig sauna bezoek mensen weerbaarder tegen depressies en ook stressbestendiger.

Licht- en Kleuren therapie

In vergelijking met andere sauna’s heeft Sauna Thermen 5 mei echt veel faciliteiten zoals infrarood cabine en infrarood zoutgrot. Stilte, blokhut en KLAFS cabine. En, niet te missen: Löyly, de Finse Opgieting. Om winterdip of najaar depressies tegen te gaan heeft Sauna Thermen 5 mei licht- en kleurentherapie verwerkt in de ‘lichtcabine’.

Kleuren therapie in de ‘lichtcabine’

De therapie kent vier kleuren. Rood zorgt hierin voor een aangenaam gevoel van warmte, omdat de kleur staat voor levenskracht, uithoudingsvermogen en wilskracht. Blauw stimuleert een diepere ontspanning van lichaam en geest. Geel is zéker belangrijk. Geel zorgt voor een onbezorgd en vrij gevoel en heeft veel invloed op uw gemoedstoestand. Groen is goed voor uw concentratie en zorgt voor psychische stabiliteit. De kleuren hebben juist in combinatie met de hitte van de cabine (65 graden Celsius) extra effect.

Sauna Thermen 5 mei

Bovenstaand vindt u antwoord op de vraag ‘Waarom de sauna juist in de winter goed voor u is?’. Regelmatig sauna bezoek kan uw weerstand verhogen. Kan u beter wapenen tegen verkoudheden. En kan verbetering geven bij klachten van depressieve aard. Het is daarom goed te begrijpen dat de sauna zo ontzettend verweven zit in de Finse cultuur waar extreem koude winters aan de orde van de dag zijn. Heeft u meer vragen over wat sauna bezoek tijdens de winter voor u kan betekenen, neem dan contact op met Sauna Thermen 5 mei via 071 – 572 05 20. Of kom een kijkje nemen aan de Telderskade 42 in Leiden.