071 - 572 05 20
0 / 0,00

Het Saunabezoek Voor Beginners; Een Introductie

Wellicht bent u uitgenodigd door een vriend of vriendin of misschien bent u na de vele positieve verhalen van anderen gewoon nieuwsgierig geworden wat een saunabezoek inhoudt en of het iets voor u is.

Wat de reden voor een eerste saunabezoek ook is, wij realiseren ons dat het allemaal een beetje onwennig kan zijn.

In dit artikel beantwoorden wij dan ook een aantal vragen zodat u optimaal kan genieten van uw allereerste saunabezoek. Want volgens ons is genieten toch echt reden nummer 1 om naar de sauna te gaan!

 

Wat heeft u nodig?

Een badjas, 2 badlakens en een paar badslippers kunt u mee nemen van huis maar deze badsets zijn vanzelfsprekend ook bij ons te huur.

U draagt een badjas tussen het saunagebruik, in ons restaurant en in de rustruimtes.

Wat badlakens betreft is het belangrijk dat één zo groot is dat het hele lichaam er op past als u er op zit of ligt. Het tweede badlaken is erg prettig om u mee af te drogen na afloop van uw saunabezoek.

 

Wat kunt u verwachten bij aankomst?

U wordt ontvangen bij onze receptie Komt u voor het eerst dan ontvangt u een flyer met een overzicht van alle faciliteiten en hoe het afrekenen van drankjes en eten in zijn werk gaat.

Dit is namelijk zo geregeld dat u niet met geld in uw badjas hoeft rond te lopen, maar dit achteraf alles in één keer in de receptie kan afrekenen.

Uiteraard wordt u hier ook de weg naar de kleedkamers gewezen. U ontvangt een electronische lockersleutel. Deze scant u bij een centrale in de kleedruimte en u kiest een eigen pincode. De sleutel kan in uw locker achterblijven. Voor het openen van de locker is hierna enkel de pincode nodig. Bij het bestellen van een hapje of drankje in ons restaurant vragen wij u om uw naam en lockernummer voor het registreren van uw bestelling.

 

Eenmaal omgekleed, waar te beginnen?

Laten we allereerst verduidelijken dat het in een sauna (in Nederland in ieder geval) meestal naakt is. Met omkleden wordt dan ook bedoeld dat u enkel een badjas en badslippers aan heeft en uw grote badlaken mee neemt. U start uw saunabezoek met een douche om daarna schoon en fris plaats te nemen in één van de sauna’s. Bij alle faciliteiten hangt een bordje met een duidelijke uitleg over temperatuur, wel of geen handdoek nodig en andere relevante informatie.

Hoe gaan het in de saunacabine in zijn werk?

U kunt uw badjas en badslippers buiten laten voor u de cabine in gaat. U hoeft dus enkel uw grote badlaken mee te nemen.

In een saunacabine is er hete en droge lucht. Omdat hete lucht opstijgt is het bovenin de cabine altijd het warmst. Veel saunabezoekers beginnen dan ook bovenin en eindigen op de laagste bank voor ze naar buiten gaan.

Of u nu gaat liggen of zitten, zorg er in ieder geval voor dat u volledig op uw badlaken zit of ligt zodat er geen zweet op de banken komt.

Geniet simpelweg van de warmte voor zolang u het prettig vindt.

In de zogenaamde natte cabines (Stoombaden) gebruikt u geen handdoek. Die kan net als uw badjas en slippers buiten blijven. Er liggen wissers in de cabines om uw plekje te wissen voor u plaatsneemt.

 

Wat te doen zodra u de saunacabine uitkomt?

Zodra u de hete cabine uitkomt, wilt u natuurlijk afkoelen! Dit kunt u doen in de buitenlucht, indien mogelijk en anders zijn er ook neveldouches, stortdouches (denk aan een grote emmer met koud water) of een afkoelslang. Maar ook een rondje door de nevelgrot of ijsgrot is aan te bevelen. In de ijsgrot is het namelijk zelfs mogelijk om te scrubben met scrubijs! Als laatst kunt u gebruik maken van het afkoelbad.

Wij vragen u altijd eerst het zweet van u af te spoelen onder de douche voordat u een bad ingaat. Dat is wel zo hygiënisch.

Neem de tijd om te koelen na de sauna. Even lekker ontspannen in het voetenbad of even een frisse neus halen op het dakterras. Neem de tijd voordat u de volgende ronde begint.

 

De volgende rondes; welke volgorde dient u aan te houden?

Het is aan te raden om warm met koud en ontspanning af te wisselen. Hoe u dit vervolgens invult is geheel aan u!

Kies voor een lekker stoombad, geniet uitgebreid van de whirlpools of zoek een fijn plekje om eventjes helemaal weg te duiken in een boek; in de sauna is er niks wat u ‘moet’ doen.

Wij hopen met deze korte introductie de drempel voor uw saunabezoek te hebben verlaagd.

Mocht u toch nog vragen of onzekerheden hebben, schroom dan vooral niet om ons even te bellen of te mailen. Wij beantwoorden graag al uw vragen zodat u optimaal kunt genieten!