071 - 572 05 20
0 / 0,00

Wanneer is het verstandig sauna te bezoeken en wanneer juist niet?

We hebben het er eerder over gehad: de sauna is er voor iedereen. In Finland zeggen ze daarom: als je naar de sauna kunt lopen, dan mag je er ook in. Sauna Thermen 5 mei is écht gek op Finland maar wil toch enige nuance in deze uitspraak aan brengen. Bij een aantal lichamelijke klachten is het niet verstandig sauna te bezoeken. In onderstaande blog vertellen wij u wanneer een saunabezoek af te raden is. Mocht u twijfelen over uw eigen situatie, raadpleeg dan uw (huis)arts.

Wanneer Geen Sauna Bezoeken

Bij koorts

In de sauna stijgt de temperatuur van uw lichaam. Men spreekt dan van een kunstmatige koorts. Wanneer u naar de sauna gaat terwijl u al koorts heeft, dan zult u te warm worden. Het proces van steeds weer afkoelen, kan dan niet voldoende zijn. U blijft dan sowieso in de kern te heet, waardoor u extra klachten zult krijgen zoals hoofdpijn. Een sauna bezoeken terwijl u koorts heeft, is daarmee absoluut af te raden.

Bij een besmettelijke ziekte

Draagt u een besmettelijke ziekte, dan is sauna bezoek niet mogelijk. Door de warmte binnen de sauna kunt u andere saunabezoekers infecteren: uit voorzorg geeft Sauna Thermen 5 mei geen toegang aan mensen die een besmettelijke ziekte hebben.

Bij ontstekingen en acuut reuma

Bij ontstekingen kan de warmte van de sauna averechts werken en kunnen ontstekingsklachten juist toenemen. Als u last heeft van acuut reuma bevinden er zich ontstekingen in de grote gewrichten. Sauna Thermen 5 mei raadt mensen met ontstekingen en mensen met acuut reuma af om naar de sauna te gaan.

Saunabezoek en Reuma

Bij een te hoge of juist te lage bloeddruk

In de sauna wordt de bloeddruk gereguleerd. Als u last heeft van een te hoge of te lage bloeddruk kunnen er echter consequenties aan een saunabezoek verbonden zijn. Bij een te hoge bloeddruk kunnen bloedvaten en organen tijdens het afkoelen van het lichaam onder een te grote druk komen te staan. Bij een te lage bloeddruk kan de sauna problemen geven juist tijdens het opwarmen.

Bij hart- en vaatziekten

Hartpatiënten hebben meestal baat bij een bezoek aan de sauna. Voor sommige patiënten kan dit echter averechts werken. Hart- en vaatziekten zijn complex: het is daarom belangrijk dat u eerst met de specialist overlegt of een bezoek aan de sauna voor u positief kan uitpakken.

Medicijnen

Elke medicatie is anders en heeft bovendien op iedereen een andere uitwerking. Medicijnen kunnen de hersenfuncties beïnvloeden of invloed hebben op de hormoonhuishouding. Ook de warmte van de sauna en het proces van afkoelen beïnvloedt de werking van medicijnen. Om te voorkomen dat saunabezoek de werking van medicijnen beperkt, is het verstandig om de bijsluiter goed door te lezen of met de (huis)arts te overleggen.

Wanneer kan een bezoek aan de sauna wel?

Bovenstaand heeft u kunnen lezen dat in een aantal situaties het verstandig is om bij een arts na te vragen of saunabezoek wel verstandig is. Of om bij saunabezoek goed in de gaten te houden wat warmte en afkoeling met uw lichaam doet. Soms wordt saunabezoek afgeraden, maar meestal heeft de sauna alleen maar positieve gevolgen, zeker ook op mensen met een minder sterke gezondheid. Bij spieraandoeningen zal de warmte van de sauna tot diep in het spierweefsel doordringen, wat klachten zal doen verminderen. Ook nierpatiënten hebben veel baat bij een bezoek aan de sauna, aangezien de nieren worden ontlast.

Sauna vaak weldadig bij gezondheidsklachten

Saunabezoek heeft veel voordelen. Sauna Thermen 5 mei heeft daarom verschillende blogs geschreven waarin we beschrijven wat saunabezoek voor bijzonderheden geeft voor zwangere vrouwen, diabetici en astmapatiënten. We zien zéker graag dat mensen met lichamelijke klachten bij hun huisarts of specialist navragen of saunabezoek verstandig kan zijn. Voor veel mensen geeft de sauna echt verbetering van de gezondheid. En dat wensen wij iedereen toe! We zien u graag bij Sauna Thermen 5 mei.