071 - 572 05 20
0 / 0,00

De voordelen van een saunabezoek op verschillende leeftijden

We reizen af naar Finland: het land waar de sauna een belangrijke factor speelt als het gaat om lichaamshygiëne. In het Scandinavische land wordt de sauna door bijna iedereen gebruikt, van baby’s tot ouderen. In Nederland is het een stuk minder gebruikelijk om als kind van een sauna gebruik te maken. De meeste sauna’s hebben huisregels waarin de minimale leeftijd voor een saunabezoek wordt vastgelegd. Bij Sauna Thermen 5 mei is die minimale leeftijd 12 jaar. En tóch kunnen we stellen dat de sauna geschikt is voor alle leeftijden.

Kinderen en de sauna

Kinderen worden vaak niet toegelaten tot de sauna, omdat de verwachting is dat de bezoekers naakt zijn. Maar als u over een privésauna beschikt, kunnen we het zeker aanraden!

Kinderen houden het minder lang vol in een saunacabine dan volwassenen. Dit heeft niets te maken met de leeftijd, maar alles met het gewicht en het huidoppervlak van de persoon. Een saunacabine is erg warm en ongeveer 95% van die warmte ervaart u via de huid. De overige 5% van de warmte ademt u in. Door te transpireren, koelt u af. Volwassenen hebben een groter huidoppervlak dan kinderen. Zij zweten dus meer en koelen daardoor ook meer af. Gewicht speelt ook een rol. Forser gebouwde mensen kunnen meer warmte opnemen dan tenger gebouwde mensen. Kinderen zullen dus eerder dan volwassenen buiten afkoeling moeten zoeken.

Kinderen mogen overigens niet te lang in een dompelbad zitten!

Weg met jeugdpuistjes

Als er goed rekening wordt gehouden met bovenstaande feiten, is het voor kinderen en jongeren heel goed mogelijk een bezoek aan de sauna te brengen. Doordat het lichaam aan sterk wisselende temperaturen wordt blootgesteld, ondergaat de huid een optimale reiniging. De sauna heeft op die manier een vernietigende werking op bijvoorbeeld jeugdpuistjes.

Ouderen en de sauna

Ook voor ouderen is het heel goed mogelijk om een bezoek aan de sauna te brengen. Het heeft zelfs een positieve werking op het lichaam. Als lichaamscellen op regelmatige basis worden blootgesteld aan hoge temperaturen, wordt er een bepaald eiwit actief dat een belangrijke rol speelt bij het vertragen van het verouderingsproces. Met andere woorden: bij regelmatig saunabezoek, zal het lichaam minder snel verouderingssymptomen vertonen.

Minder kans op alzheimer

Naast het vertragen van het verouderingsproces heeft het regelmatig bezoeken van de sauna nog een groot voordeel. Uit een langdurig Fins onderzoek onder relatief gezonde mannen van middelbare leeftijd is gebleken dat vier tot zeven keer per week vijftien minuutjes de sauna in de kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer met 66% vermindert. Ook wordt de kans op het krijgen van een hartstilstand of cardiovasculaire aandoeningen kleiner bij veelvuldig bezoek aan de sauna.

Fijn voor de huid

Verder heeft het transpireren in de sauna een positieve invloed op de huid. Die zal namelijk minder snel uitdrogen, waardoor de conditie van uw huid op peil blijft. Wel kan het voorkomen dat de wat oudere huid na saunabezoek gaat trekken; dit heeft niets met ouderdom te maken, maar met een tekort aan talg. Hiervoor bestaat een heel eenvoudige oplossing…: een fijne crème of bodylotion op je huid smeren!

Jong en oud naar Sauna Thermen 5 mei

Kortom: jong of oud, de sauna is geschikt voor iedereen. Heeft u na het lezen van dit artikel behoefte aan een ontspannen saunaronde? Schroom niet en breng gauw een bezoek aan Sauna Thermen 5 mei om heerlijk tot rust te komen.