071 - 572 05 20
0 / 0,00

Waarom de sauna in de zomer juist goed voor u is?

Deze maand gaan we officieel de zomer in. Altijd een heerlijk vooruitzicht! Voor veel mensen is de zomer niet hét seizoen bij uitstek om naar de sauna te gaan. Gek genoeg is het juist in de zomer goed om de sauna te bezoeken. Sauna Thermen 5 mei geeft onderstaand antwoord op de vraag Waarom dit zo is. En wat de voordelen van sauna bezoek in de zomer zijn voor lichaam en geest.

Je lichaam trainen zich te reguleren bij tropische temperaturen

Vorig jaar zomer zijn écht alle records verbroken. Zo is op 7 augustus vorig jaar een hitterecord van wel 74 jaar verbroken! Het kwik steeg boven de 38,6 graden: een hitterecord die dateert vanaf 23 augustus 1944. Om zomerse of zelfs tropische temperaturen beter te kunnen verdragen, is het verstandig om regelmatig naar de sauna te gaan. Door een sauna te bezoeken, train je je lichaam om warmte in de kern steeds weer af te voeren en de lichaamstemperatuur te reguleren tot een normaal gemiddelde van 37 graden Celsius. Dit is een proces die je met iedere saunagang traint. Herhaling van de oefening baart kunst.

Je heerlijk verfrist voelen na een saunabezoek

Zodra het in Nederland écht warm wordt, dan voelt het al snel benauwd en plakkerig aan. Na de sauna voelen velen zich lekker opgefrist. Het klamme zweet dat op zomerse dagen om je heen blijft hangen, raak je in de sauna kwijt. Immers poriën worden goed opengezet om het ‘vuile’ zweet kwijt te raken. Dankzij een saunabezoek zijn de poriën en de huid beter in staat om de lichaamstemperatuur te reguleren. Daarnaast is de bloedcirculatie door de sauna verbeterd waardoor zuurstof ook weer beter kan worden aangevoerd en worden opgenomen. Het is dus zo gek nog niet dat je je, ondanks de warmte, frisser voelt na een bezoek aan de sauna.

Genieten van de rust & geen badkleding moeten dragen

Zéker op zomerse dagen kun je volop kiezen uit wat te doen. Toch waarderen veel van onze vaste gasten de rust in de sauna op zomerse dagen. In openbare zwembaden en op stranden is het in de zomer, in tegenstelling tot in de sauna, vaak hectisch druk. Geen badkleding moeten dragen is bovendien superfijn bij temperaturen boven de 30 graden. Denk eens aan heerlijk zonnen op ons ruime dakterras. Af en toe zwemmen om af te koelen. En een zwoel, zomers briesje op je huid voelen voordat je weer gaat liggen (op je badjas) op één van de comfortabele ligbedden.

Verbetering van het immuunsysteem

Algemeen bekend is dat de sauna een positief effect heeft op het immuunsysteem. Saunagangers die 2x per week de sauna in gaan, hebben een ongekend sterk immuunsysteem. Zéker ook in de zomer is een goed immuunsysteem zeer waardevol om je te wapenen tegen verkoudheden en een griepje die in de zomer zo opgelopen zijn.

Tips voor saunabezoek op warme zomerdagen

  • Koel steeds af door eerst te douchen. Door direct in een ijskoud dompelbad te springen, stimuleer je juist dat je lichaam vanuit de kern warmte gaat aanmaken of behouden in plaats van juist deze warmte af te voeren. Na het afkoelen, volgt eerst het warme voetbad om de poriën weer te openen. Het warme voetbad zorgt er weer voor dat de warmte via de huid eruit kan, in plaats van alleen via het hoofd. Dit laatste zou hoofdpijn veroorzaken.
  • Drink niet te veel water. Water verdunt de afvalstoffen. Wanneer je veel water gaat drinken tussen de saunagangen door beperk je, gek genoeg, juist de afvoer van afvalstoffen omdat je dan vooral water gaat afvoeren. Zorg wel dat je goed drinkt na het saunabezoek. Denk dan aan het drinken van verse fruit- of groentesappen om het verlies aan mineralen weer aan te vullen.

Persoonlijk advies bij saunabezoek

Ervaart u uw bezoek aan de sauna anders op zomerse dagen, vraag dan één van de medewerkers van Sauna Thermen 5 mei om persoonlijk advies. Zij hebben ook de verantwoording en zijn erop getraind om de conditie van onze gasten goed in de gaten te houden. Mogelijk is het wijsheid om saunagangen wat anders in te richten, waardoor u meer profijt heeft van uw saunabezoek en u ook meer kunt genieten. Wilt u telefonisch iets vragen? We zijn bereikbaar via 071–5720520