071 - 572 05 20
0 / 0,00

Met welke regelmaat kunt u naar de sauna gaan?

Deze oktober maand biedt Sauna Thermen 5 mei opnieuw (wegens succes) de 10 Baden Kaart Actie aan. Deze actie brengt ons bij de vraag: met welke regelmaat kunt u de sauna bezoeken? Zowel lichaam als geest zijn gebaat bij een bezoek aan de sauna, maar kan het ook zo zijn dat u te vaak de sauna bezoekt en dat wat minder vaak beter zou zijn voor uw gezondheid. In deze blog zoeken wij dit voor u uit.

regelmaat sauna bezoeken

Is twee keer per week naar de sauna gaan optimaal?

In Finland is het gebruikelijk om iedere dag naar de sauna te gaan. Finland heeft dan ook een echte sauna cultuur die door is gedrongen tot de orde van de dag. Medisch gezien is iedere dag een sauna bezoeken mogelijk, maar dat is zeker ook afhankelijk van de tijd die u hiervoor te besteden heeft. Onderzoekers van de Finse universiteit van Turku geven aan dat het wijsheid is om twee keer per week een sauna te bezoeken, zeker als u extra weerstand wilt opbouwen. Deze frequentie is volgens deze onderzoekers aan te raden omdat zij claimen: ten opzichte van niet-saunabezoekers kunt u tot 30 procent minder last hebben van verkoudheden, wat fijn is in de komende wintermaanden.

Frequent saunabezoek kan de gezondheid verbeteren

Naast een betere weerstand kan veelvuldig sauna bezoek verbetering geven bij hart- en vaatziekten, bij een verminderde conditie en fitheid, bij een mindere psychische gesteldheid (wat bij veel mensen in de herfstperiode aan de orde is), bij tekenen van veroudering en zelfs bij niet aangeboren hersenaandoeningen als Alzheimer. Welke effecten vaker sauna bezoek voor u persoonlijk kan hebben, kan niemand voorzien omdat voor ieder lichaam, ieder mens anders is.

Wanneer is voorzichtigheid geboden?

In een aantal gevallen is het echter wijsheid om voorzichtig te zijn. In eerdere blogs hebben we geschreven over de voorzichtigheid die geboden is tijdens een Sauna en Zwangerschap, bij sauna en reuma, bij sauna en astma en bij sauna en diabetes.

Vele kiezen een vaste sauna dag

Sauna bezoek heeft ook een sociaal aspect. Een Fins gezegde luidt niet voor niets: “Wil je mensen ontmoeten, dan moet je naar de sauna”. In Sauna Thermen 5 mei spreken veel sauna gasten met elkaar een vaste sauna dag af, om zo elkaar te ontmoeten en omdat het prettig is om steeds dezelfde sauna gasten tegen te komen. ‘Regelmatig krijg ik aan de balie de vraag of ik weet waarom een bepaalde sauna gast er die dag niet is. Leuk om deze belangstelling voor elkaar te ervaren, onder onze sauna gasten. Superleuk om te ervaren dat in de 38 jaar dat Sauna Thermen 5 mei in Leiden zit, dat er flink wat saunavrienden groepjes zijn ontstaan’ aldus eigenaresse Karin Slegtenhorst-Vis.

Hoeveel sauna rondes per sauna bezoek is het best?

In Finland is het heel normaal om iedere dag de sauna te bezoeken en om dan één sauna ronde te doen. Gaat men 2 tot 3 per week dan worden het aantal sauna rondes vaak opgeschroefd naar 2 rondes. Des te minder vaak men gaat, des te meer rondes men doet om toch het optimale effect op de gezondheid en op de psyche te hebben. Het opvoeren van sauna rondes is prima maar zorg wel dat u voldoende drinkt na elke sauna ronde om te voorkomen dat u uitdroogt.

Wat is voor u wijsheid?

Hierboven staan algemene ervaringen over vaker de sauna te bezoeken en ook over het wisselen van het aantal sauna rondes. Waar u het meeste bij gebaat bent, kunnen wij u niet voorspellen. Ons advies is de frequentie en het aantal sauna rondes te variëren en te ervaren waar u het beste bij vaart. In een persoonlijk gesprek, bij de balie van Sauna Thermen 5 mei, kunnen we u wel persoonlijk advies geven. Ook kunt u altijd met ons bellen op nummer 071 – 572 05 20.