071 - 572 05 20
0 / 0,00

Welke sauna culturen zijn er over de hele wereld?

In onze blogs hebben we het regelmatig over de Finse sauna cultuur. Toch zijn er wereldwijd meerdere landen waar de sauna van groot belang is en waar ze zo hun eigen sauna rituelen en gewoontes op na houden. Sauna Thermen 5 mei gaat op onderzoek uit om meer te weten over de verschillende sauna culturen die wereldwijd leven.

Finse saunacultuur meest bekend

Nergens ter wereld is de sauna zo ontzettend ingebed in het alledaagse leven als in Finland. Nergens ter wereld zijn er naar verhouding zo veel sauna’s: Finland heeft 3 miljoen sauna’s op 5 miljoen inwoners. Dat is van oudsher altijd al zo geweest. Het woord ‘sauna’ is dan ook afkomstig uit Finland en werd als naam bedacht voor een ruimte waarin een droog heteluchtbad genomen kon worden. Vlak echter ook niet uit dat ook in de rest van Scandinavië (Denemarken, IJsland, Noorwegen en Zweden) saunabezoek ongekend populair is.

Typische sauna rituelen vanuit Finland

Opvallend is dat in Finland de sauna ook wordt bezocht tijdens zakelijke afspraken. Zakendoen en onderhandelen in de sauna is in Finland heel gewoon. Veel sauna’s zijn niet gemengd: mannen en vrouwen bezoeken dus op andere dagen/ tijden eenzelfde sauna. Sauna’s worden dan wel niet gemengd bezocht maar men bezoekt de sauna wel samen. Ook opvallend: het is in Finland ongewoon om zelf een handdoek mee te nemen.

Sauna bezoek in Midden-Amerika

Waar in Scandinavië een saunabezoek vaak met anderen wordt gedaan, is de sauna in Midden-Amerika juist een bezigheid om alleen te doen. Om even helemaal tot jezelf te komen en compleet te ontspannen. Uit opgravingen en uit het ontcijferen van hiërogliefen is ontdekt dat het bezoeken van sauna’s een onderdeel was van de oude Mayacultuur. Onder de Maya’s werden sauna’s ‘zweethutten’ of Themescal genoemd. Er zijn oude ‘zweethuizen’ opgegraven die wel 1200 jaar oud waren.

Zweethut rituelen vanuit Mayacultuur

De Maya’s hielden hun saunarituelen in hun felgekleurde zweethutten om lichaam en geest te reinigen en om de elementen in balans te brengen. De vorm van de sauna/ zweethut was overal dezelfde en was zo gevormd om ‘Moeder Aarde’ voor te stellen. In het midden van de zweethut werden gloeiendhete stenen neergelegd die symbolisch als baarmoeder van ‘Moeder Aarde’ werd gezien. Op die plek (nu ook het ‘centrum’ van ieder saunacomplex) ervaar je de vrouwelijke kracht van de aarde waarin leven, sterven en herboren worden samenkomen. Na zonsondergang worden deze stenen met kruiden of water besprenkeld om de stenen te reinigen van negatieve energie.

Sauna in warmere landen

Het is absoluut waar: in koudere landen is saunabezoek vaker een vast onderdeel van alledag dan in warmere landen. Toch is de sauna ook in Afrika en in Frankrijk populair. In warmere landen liggen de saunatemperaturen wel flink lager.

Andere sauna gebruiken en gewoontes in het buitenland

Veel van u zullen op vakantie ook graag naar de sauna gaan. Houd er echter rekening mee dat de regels en gewoontes compleet anders kunnen zijn dan wat u gewend bent binnen Nederlandse sauna’s als Sauna Thermen 5 mei. In veel landen worden sauna’s bijvoorbeeld niet gemengd bezocht. Ook verschilt het per land of de sauna naakt, of juist in badkleding bezocht dient te worden. Ook het al dan niet meenemen van een eigen handdoek kan verschillen.

Sauna Thermen 5 mei

Heeft u vragen over het bezoeken van een sauna in het buitenland? Bent u benieuwd welke gewoontes en saunarituelen er zijn in land van uw volgende vakantie? Vraag dan gerust één van onze medewerkers om informatie. Of bel 071-572 05 20.