071 - 572 05 20
0 / 0,00

Zweten in de Sauna: het Belang van Zweten voor de Huid

De sauna heeft een ontspannende uitwerking op het menselijk lichaam. Ook is de sauna goed tegen bijvoorbeeld astma en voor het voorkomen van verkoudheden. In de sauna gaan zweetklieren aan het werk om het menselijk lichaam af te kunnen koelen. Maar hoe gaat dit zweten precies in zijn werk? En wist u dat het zweten ook een positieve invloed heeft op de huid?

Zweten in de Sauna

Zweten in de Sauna

Tijdens een saunabezoek zult u veel zweten: dit doet uw lichaam steeds om de lichaamstemperatuur constant te houden. Het menselijk lichaam geeft continue warmte af, bij alle activiteiten die het uitvoert. Denk alleen al aan ‘basis’ activiteiten van het lichaam zoals het laten functioneren van het zenuwstelsel en het in standhouden van de bloedsomloop. Het menselijk lichaam probeert continue terug te keren naar een constante lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius. Tijdens een saunabezoek zit iedereen ver boven deze 37 graden. De overtollige warmte wordt via de huid afgevoerd met hulp van zweetdruppels die via twee miljoen zweetklieren hun weg naar buiten vinden. Er zijn twee soorten zweetklieren:

 

  1. Holocriene zweetklieren
    Deze zweetklieren komen overal in de huid voor en zorgen vooral voor het reguleren van warmte.
  2. Apocriene zweetklieren
    Deze zweetklieren zitten vooral onder oksels en in de liesstreek. In het zweet uit apocriene zweetklieren zitten bacteriën die een onaangename geur geven.

Wanneer u in de sauna begint te zweten, komt dit zweet voornamelijk uit de holocriene klieren. Zweet uit deze klieren bestaat uit water en een aantal zouten en geeft dus niet die onaangename geur. Zweet hoeft dus niet te stinken.

De Zweetproductie tijdens een Saunabezoek

Tijdens een saunabezoek worden zweetklieren en het warmteregulatiesysteem van het lichaam getraind. Dit heeft een goede invloed op de mate waarin iemand kan zweten, ook na het saunabezoek. Als u voor het eerst een sauna bezoekt, kan het gebeuren dat u niet veel zweet. Als u vaker naar de sauna gaat, en dus de zweetklieren en poriën heeft getraind, zal u in de sauna meer gaan zweten.

Afkoelen Moet!

Het is absoluut nodig om meerdere keren uw saunaronde te onderbreken om uw lichaam af te laten koelen. Door bijvoorbeeld te douchen en daarna een koud bad te gebruiken, door in de buitenlucht te slenteren of in een gekoelde ruimte te gaan liggen. Slaat u dit koelingsritueel over, dan heeft het lichaam een langere herstelperiode nodig eer de lichaamstemperatuur is gezakt.  Afkoeling van het lichaam (en daarmee het sluiten van de zweetklieren en poriën) is bij een ideale saunaronde dus essentieel.

Hoofdpijn na een Saunabezoek is echt te Voorkomen

Heeft u hoofdpijn na een saunabezoek dan heeft u de afkoelperiode verkeerd afgesloten. Na de sauna maakt u gebruik van het koelingsritueel waardoor u de gehele buitenkant laat afkoelen. Echter van binnen bent u nog warm en die warmte zal een uitweg zoeken. In het algemeen wordt de warmte dan naar het hoofd gestuwd welke hoofdpijn kan veroorzaken. Om dit te voorkomen sluit men de ronde af door de voeten nog even op te warmen in het warme voetbad zodat de poriën zich weer openen en de rest van de warmte het lichaam kan verlaten. Ga niet direct aankleden na de saunaronde, want juist door sokken aan te trekken, zorgt u ervoor dat u (overmatig) gaat zweten. Neem nog even een rust pauze voor u zicht gaat aankleden.

Het Effect van de Sauna op de Huid

Een mooie, strakke en zachte huid wil iedereen. Hier zijn veel middeltjes voor op de markt, zoals cleaners en crèmes. Veel mensen vinden baat bij deze middeltjes om een mooie huid te krijgen en te houden. Het zal u misschien verbazen, maar ook de sauna is ideaal voor een gezonde huid.
Door de hoge temperaturen in de sauna verwijden poriën zich en worden zweetklieren geactiveerd. Bij het afkoelen vernauwen de poriën zich weer. Door dit proces af te wisselen, verbetert de doorbloeding van de huid en wordt uw lichaam gereinigd. Afvalstoffen worden afgevoerd en hierdoor kan de huid ook weer meer voedingsstoffen opnemen. Dit is waarom uw huid weer gaat stralen en u er gezonder uitziet na een saunabezoek.

Zweten bij Sauna Thermen 5 mei

Kan uw huid een opkikker gebruiken? En heeft u zin gekregen om een ochtendje te komen zweten? U kunt altijd bij ons terecht.